Jan 13, 2014

Aleksandar Mekvin jakna u Šanel stilu


Ako šijete, sigurna sam da volite modu, i da ponekad zavirite u slike modnih revija, ili svratite u omiljeni butik, tražeći inspiraciju. Verujem da povremeno kopirate omiljenog dizajnera, i da u svoje kreacije ubacujete detalje koje ste već videli negde. Ali, toliko ima sjajnih ideja, a vi imate samo dve ruke, i ograničenu količinu vremena da se posvetite šivenju. Kako odabrati koju stvar da napravite, koji stil da ispratite, i kog dizajnera da kopirate? Nekada je najbolje biti praktičan, i kombinovati...

* to read the text in English, click here.


Upravo to sam i ja uradila sa ovom jaknom. Naime, pre dve godine sam na netu našla sliku kožne jakne dizajnera Aleksandra Mekvina. Jakna me momentalno fascinirala - dopala mi se asimetrija, rajsferšlus zakopčavanje, ranglan rukavi, kao i to što je od kože. Od onda smišljam kako da je kopiram. Čak sam kupila veoma lep skaj, u bledo zlatastoj boji, i sa utisnutom šarom zmijske kože. Međutim, nemam mnogo iskustva u šivenju skaja, pa još uvek oklevam da se upustim u seckanje mog lepog materijala. Čekam pravi momenat...

U međuvremenu sam smišljala koju drugu tkaninu da upotrebim, ali mi ni jedna nije delovala adekvatna. To jest, sve dok nisam naišla na sliku sa modne revije Šanel kuće. Zamislite koincidenciju, imala sam gotovo identičan materijal kod sebe, koji je stajao godinama u ormanu, čekajući pravi kroj! Tada mi je sinulo da bi Mekvin jakna odlično izgledala kada bih je malo drugačije stilizovala...

Osnova za kroj je Nora haljina sa Burda Style sajta, tj. military jakna koju sam napravila pre par godina koristeći isti kroj. Budući da kroj za military jaknu ima ranglan rukave, kao i volan od struka naniže, bio je idealan kao osnova za dalje modelovanje - izmenila sam samo prednje panele za potrebe nove jakne. 

Umesto tradicionalne pletenice, ja sam kao ukras na jaknu stavila rese - na ovaj način, ukras je vidljiv i kada je jakna zakopčana, ali i kada je preklop otvoren i formira raskošan rever. 

Zbog rajsferšlusa jakna izgleda prilično svakodnevno i mladalački, pa se u njoj ne osećam kao da sam obukla poslovni kostim i da sam totalno staromodna. Sve u svemu, pun pogodak!

jakna kad je zakopčana

delimično otkopčan rajsferšlus

delimično otkopčan rajsferšlus i otvoreni reveri

otkopčana jakna - moj omiljeni način za nošenje

Evo i par slika postave jakne.

 
falta za komociju na sredini leđa

gajka za kačenje, koju obavezno stavljam na svaku jaknu i kaput

 
ranglan rukav

Povezani članci

6 comments:

  1. Odlična jakna, postavu si savršeno uradila, svaka čast, ja dobijam ospice od šivenja postave. Materijal je super, ali ja jedva čekam da vidim i tu bež sa printom zmijske kože, jer je ovaj kroj kao stvoren za takvo nešto :) I ja se kanim da uradim jednu jaknu sa asimetričnim rajsferšlusom, kao što se inače šiju "rokerke"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jelena! Jos se kanim da "napadnem" taj skaj... Skupljam informacije o sivenju (zapravo, najvise me buni raspeglavanje savova), pa kad sve kockice slozim, eto jos jedne dobre jakne!
      A sto se postave tice, bas sam mislila da napisem dobar tutorijal - kad budem imala malo vise vremena - jednom kada se savlada, postava se sije prilicno brzo i jednostavno!

      Delete
    2. Ja sam šila jaknu od skaja i super je ispala - niko mi ne veruje da sam je sama šila. Problem raspeglavanja šavova ja sam rešila tako što sam ih raspeglavala preko pelene (može bilo koja krpa za peglanje), naravno na nižoj temperaturi. Ali odmah zatim sam štepala svaki šav sa obe strane pa svaki sastav na jakni ima po jedan ukrasni štep sa svake strane. Ispalo je kao da sam htela da je ukrasim, a u stvari sam tako fiksirala materijal jer peglom nisam smela baš mnogo da eksperimentišem.

      Delete
    3. Hvala Bojana! Da, i tu opciju sam razmatrala - stepanje savova, sto je verovatno najjednostavnije resenje...

      Delete
  2. divna je jakna, posebno mi se svidjaju ove resice kao detalj, tako jednostavne, a opet tako efektne.. sto se peglanja skaja i koze tice, ja sam negde citala da se umesto peglanja koristi onaj gumeni cekic, pa njime polako 'lupkas' po savu (al, mozda lupetam, nije da sam ikad sila ista od koze ili skaja, samo sam negde citala o tome)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i ja sam citala o gumenom cekicu, ali i o malom valjku i lepku za kozu i skaj. Takodje, neki koriste snale i spajalice umesto spenadli, tako da sam se ja opskrbila unapred :) Jos proucavam, analiziram, imam cak i rezervni, jeftini skaj, za isprobavanje - desice se to pre ili kasnije, samo da se nakanim!

      Delete