Feb 6, 2014

Kako porubiti jaknu sa volanom na struku


kako-porubiti-jaknu-sa-volanom


Jakna sa volanom na struku može vam zadati probleme prilikom porubljivanja, ukoliko ne pripremite kroj adekvatno. Linija poruba na ovakvoj jakni je zakrivljena zbog kružnog oblika volana, a što veći volumen ima volan, to je i linija poruba više zakrivljena. 
Kada se šije jakna sa ravnom linijom poruba, obično se na dužinu jakne doda još par santimetara za porub. Međutim, primena iste tehnike na jakni sa volanom na struku može napraviti problem.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom

Na slici ispod su prikazani krojni delovi volana moje Aleksandar Mekvin jakne - sa leve strane je zadnji volan, a sa desne prednji bočni volan. Primetite da su bočne ivice kronih delova postavljene pod uglom, tj. krojni delovi se šire prema liniji poruba. Ako dodamo par santimetara na dužinu volana, dobijena donja ivica će biti dosta duža od prave linije poruba.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom

Donja slika demonstrira šta bi se desilo kada bismo dodatu dužinu presavili naviše - pregib bi bio dosta širi od samog volana. Zamislite sa kolikim viškom materijala biste morali da se izborite kada biste isti postupak primenili i na prednji bočni volan, pa to pomnožite sa dva, za levu i desnu stranu jakne.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom

Dakle, zakrivljena linija poruba zahteva dodatni krojni deo za porub - ovaj krojni deo ću u daljem tekstu zvati opšivak poruba. Ako pravite jaknu sa volanom, proverite da li kroj obuhvata i opšivak poruba. Ako ne, savetujem vam da isti napravite sami, jer je proces modelovanja prilično jednostavan.
Opšivak poruba se može napraviti izjedna za prednji i zadnji volan - spojte krojne delove prednjeg i zadnjeg volana duž njihovog zajedničkog šava, kao što je prikazano na slici.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom

Prekopirajte dobijeni oblik na novi list papira. Na kopiji, nacrtajte krivu paralelnu sa linijom poruba, udaljenu oko 4 cm od nje. Iskrojte dobijeni oblik i dobili ste opšivak poruba!
Napomena: prednji opšivak jakne je malo uži od odgovarajućeg prednjeg panela, pa sam morala malo da produžim opšivak poruba, kako bi se spojio sa prednjim opšivkom jakne.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom

Prilikom iskrajanja materijala, opšivak poruba možete iseći u jednom komadu, sa pregibom materijala, ili možete iskrojiti dva simetrična dela i spojiti ih duž leđnog šava. Naličje tkanine obavezno ojačajte lepljivim platnom. Opšivak prišijte za volan jakne, dobro raspeglajte šavove, a nadalje jaknu postavite na uobičajen način.

kako-porubiti-jaknu-sa-volanom


Povezani članci

3 comments:

  1. Ana,hvala za ovako koristan post.Zanima me,kako porubiti polukruzni karner na suknji?Po istom postupku?
    Hvala unapred za savet.
    Cale

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da je post od pomoći! Iskreno, sve zavisi od vrste materijala, kao i efektra koji se želi postići.
      U opštem slučaju, ne bih suknju ovako porubljivala, jer je pregib poruba dosta uži - 2 - 3 cm. U matru ću pisati dosta o različitim tehnikama porubljivanja, pa se nadam da ću time odgovoriti i na tvoje pitanje.

      Delete
    2. Posto sam obecala da zavrsim suknju,nek mi je bog( tvoja ruka) u pomoci,pa da vidim sta ce ispasti.Jedva cekam MART...:)))

      Delete