Feb 22, 2014

Igrale se bloglije...

*to English readers: I was awarded with the Liebster Blog Award by three local bloggers, but due to lack of time I won't translate this text to English, nor forward the award further, though I am very grateful for being awarded.

Na domaćem terenu se rasplamsala igra koja prati Liebster Blog Award nagrada. Pa tako, dobih i ja nagradu čak od tri osobe: Dragice, Cale, i Snežane. Hvala vam dvojke, zaista ste me obradovale!

Do sada sam sporadično igrala blogerske igre, zavisno od vremena i inspiracije. Ovaj put reših da ispratim igru, ali neću dalje imenovati blogere. Ne zato što smatram da ih ne zaslužuju, već zato što je naša blog komuna mala, pa smo već počeli u krug da jedni drugima šaljemo nagradu. Takođe, zadržaću se samo na srpskoj verziji teksta, pošto smo svi naši :).



11 činjenica o meni

Volim:
  1. sladoled od čokolade, al najviše mi se dopada Straćatela, koja je zapravo od vanile sa komadićima čokolade
  2. svoju čupavu kosu, kad je lepo ukovrdžana
  3. zelenu boju, u svim tonovima i nijansama
  4. masline, sir camember i dobro osušenu šunku - što slanije, to bolje
  5. da radim više stvari istovremeno
  6. cipele, u svim bojama
Ne volim:
  1. svoju čupavu kosu, kad pokisne ili kad je prevelika vlaga
  2. kelj
  3. da lakiram nokte, iako volim da vidim uredne i izmanikirane nokte na drugima
  4. neodlučne ljude
  5. neizvesnost

Pitanja koja je postavila Dragica - Made By Me

  1. Blog koji pišem bavi se … 
    Sve o šivenju, pravljenju krojeva, praktični saveti i instrukcije za šivenje, prodaja krojeva - to su teme koje obrađuje Štepalica.
  2. Teme koje me interesuju su …
    Tehnički aspekt pravljenja odeće, uz poseban osvrt na neobične detalje.
  3. Rado posećujem blogove sledeće sadržine …
    Ranije sam čitala samo blogove o šivenju, ali sada volim da zavirim i u blogove koji se bave bilo kojim kreativnim hobijem, i često smišljam načine da ostvarim saradnju sa nekim od blogera. Ostatak odgovora pročitajte u donjoj sekciji.
  4. U toku blogovanja naučila sam …
    Da pismeno komuniciram, da koristim Adobe Illustrator, da kodiram blog (ne preterujem u tome), šta je SEO optimizacija i kako da je primenim, ...
  5. U bloger svetu volim …
    Komunikaciju, razmenu ideja, pomoći, mišljenja, podršku, davanje i primanje saveta, pothranu ličnog ega (šta ću, svaki lep komentar me vine u zvezde!)
  6. Zaradjujem od svog hobija na ( sledeći ) način …
    Prodajem svoje krojeve, pišem za magazine o šivenju.
  7. Prodaju vršim posredstvom …
    Online, preko Etsy sajta.
  8. Blogovanje mi omogućava …
    Da radim ono što volim, upoznam divne ljude širom sveta, naučim mnoge nove stvari, završim kurs kod legendarnog Shingo Satoa, usavršim svoj engleski.
  9. Volela bih da znam da radim …
    Da heklam i vezem. O vezu znam ponešto, ali o heklanju ne znam gotovo ništa.
  10. Posredstvom bloger druženja naučila sam …
    Da cenim različite oblike kreativnosti, čak i one kojima do sada nisam bila mnogo naklonjena.
  11. Blogovanje mi je omogućilo …
    Da započnem sopstveni posao, da pronađem svoj pravi talenat i razvijem ga.

Pitanja koja je postavila Cale Creativa Cale

  1. Koliko vremena vam oduzima blogovanje?
    Od kako sam počela da prodajem krojeve, morala sam da intenziviram blogovanje, to više nije samo hobi, već i posao, tako da mi oduzima skoro svo slobodno vreme.
  2. Jeste li stekli drage ljude kroz javljanje i komentarisanje?
    Mnogo njih! 
  3. Da li bi voleli lično da upoznate blogere koje pratite?
    Naravno, neke već i jesam, najskorija poznanstva su sa Negoslavom i Jelenom - Može i Ovako. Pored toga, odlično se družim i sa Lili - Kreativna planeta.
  4. Kakve blogove volite a kakve ne?
    Kada su kreativni blogovi u pitanju, najviše me privlače inspirativni blogovi, gde mogu da naučim nove tehnike ili vidim nove ideje. Takođe, volim da pročitam i mudre i pametne misli o svakodnevnim zbivanjima u društvu, politici, nauci.
  5. Zbog čega ste počeli da blogujete?
    Najiskrenije, da bih predstavila svoj rad i umeće na domaćem terenu. 
  6. Da li sami sređujete blog ili imate pomoć?
    Prijateljica mi je pomogla oko logoa i dizajna bloga pre par godina, ali sve ostalo radim sama. Po struci sam inženjer informatike.
  7. Dajete li rado savete ili odgovore na pitanja?
    Da, uostalom, ceo blog je posvećen davanju saveta i podučavanju.
  8. Volite li da komentarišete sta Vam se sviđa i koliko ste iskreni u tome?
    Trudim se da komentarišem samo ono što mi se dopada i da budem iskrena. Međutim, nisam po prirodi mnogo emotivna osoba, pa verujem da su mi i komentari kratki i bez mnogo hvalospeva. 
  9. Po kom kriterijumu se vraćate nekom blogu?
    Osnovni kriterijum je zanimljivost sadržaja koji blog nudi.
  10. Kada bih Vas pitala za savet, da li bi mi odgovorili? Pitanje glasi: Pošto sam svaštar, šta mislite u čemu sam dobra više nego u ostalom ako bih rešila da nešto od stvari koje znam da radim i probam da unovčim?
    Reciklaža nameštaja i prodaja u inostranstvu, ako mene pitaš :)

Pitanja koja je postavila Snežana - Moj cvetni cvet

  1. Možete li sebi priuštiti normalan odlazak u samoposlugu i na pijacu, bez kalkulacija i štednje.
    Na sreću, mogu, ali nisam uvek bila u toj situaciji, tako da su mi oba načina življenja poznata. Ono što mogu da primetim kod sebe je da volim udoban život, ali ne patim mnogo kada ne mogu da priuštim sebi da živim na taj način. Umem da štedim i umem da budem prilično racionalna i umerena u trošenju novca.
  2. Da li imate kućnog ljubimca, a ako nemate da li biste udomili? Zašto da, zašto ne?
    Ne, nikad nisam imala ljubimca. Volim jako mačke i pse (malo više mačke), a nikako ne volim pasivne životinje poput ribica i kornjača. Papagaji i kanarinci mi takođe nisu preterano zanimljivi.
    Volela bih da imam kućnog ljubimca, ali bih isto tako volela da mu priuštim lep i ugodan život i prostor koji neće biti klaustrofobičan. Ne bih volela da ograničim kuče na mali prostor, kakav je stan u kom trenutno živim (a ako bih imala kuče, volela bih da to bude krupan pas), niti bih želela da moj ljubimac bude usamljen zato što nisam dovoljno često kod kuće. Dok ne budem mogla da obezbedim adekvatne uslove, radije ne bih udomljavala ljubimce.
    Ipak, redovno odlažem ostatke hrane za lokalne nezbrinute kučiće i  povremeno dajem mleko macama koje viđam po komšiluku.
  3. Mislite li da je moguće živeti od poštenog rada?
    Da, ubeđena sam u to. Ipak, isto tako mislim da je potrebno biti i domišljat, odvažan i uporan. Samo poštenje ne donosi novac, ali preduzimljivost može.
  4. Preporučite mi neku knjigu, od starijih izdanja da je mogu naći u biblioteci.
    Kako upokojiti vampira - Borislav Pekić
    Olična filozofija o odgovornosti, krivici, grižoj savesti i tehnikama manipulacije ljudima; sve uvijeno u psihodeličnu priču koja datira još od drugog svetskog rata.

    Proljeća Ivana Galeba - Vladan Desnica
    Moja omiljena školska lektira, knjiga koju sam više puta pročitala. Meditacije o životu, estetici, religiji, ljubavi, prolaznosti.
  5. Molim savet: kako nalazite inspiraciju za svoj rad, bilo da je to pisanje ili rukotvorine, gde nabavljate materijal za rukotvorine, gde je najpovoljnije, šta posedujete od alata, gde ima povoljno da se nabavi? Šta ste posebno dobro nabavili?
    Najčešće inspiraciju tražim na internetu, kopam po tuđim blogovima, sajtovima. Inspirišu me i materijali, dezeni, boje, detalji, čak i arhitektura.
    Tkanine kupujem po svim prodavnicama po Beogradu, često obilazim one koje prodaju materijale na kg, mada sam primetila da nisu više toliko povoljne koliko su nekada bile. Pozamanteriju uglavnom kupujem na dva mesta: Perla kod Cvetkove pijace, i Plise na Terazijama - imaju divan izbor, ljubazne prodavce i povoljne cene.
  6. Volite li da poklanjate, da li poklone kupujete ili samo izrađujete nešto originalno?
    Volim da poklanjam, ali retko kada šijem drugima za poklon. Iskreno, nemam mnogo vremena. Ipak, ako napravim nešto sebi, što je lepo i taman nekoj mojoj prijateljici, rado ću joj pokloniti svoju garderobu.
  7. Da li kupovinu poklona planirate unapred, ili u zadnji čas kupite nešto na brzinu?
    Kako kada. Više volim da kupim poklon za koji znam da će se svideti onome kome je namenjen, nego da kupim tek bilo šta, samo da bi se reklo da sam donela poklon. Često zbog toga kasnim s poklonom, ako ne uspem da nađem odgovarajuću stvar. Ali zato je skoro svaki poklon pun pogodak.
  8. Ako kupujete u zadnji čas, zašto je to tako?
    videti prethodni odgovor
  9. Da li biste planirali kupovinu poklona unapred i da li biste u tom slučaju kupovali rukotvorine on line?
    Da, ukoliko smatram da će primalac poklona ceniti takav ručni rad. Već sam kupovala slike svoje dobre drugarice kao poklone drugim prijateljima - time sam pomogla prijateljici slikarki, a istovremeno dala divan poklon onome koji je sliku dobio.
  10. Vaš najdraži poklon za rođendan: Knjiga, parfem ili večernji provod?
    Provod! Parfeme ne nosim nikako, jer mi smetaju mirisi. Izbirljiva sam kad su knjige u pitanju, a provod je uvek dobrodošao.
  11. Volite li da posedujete sitnice koje su originalne i niko ih nema, ili se radije utapate u okolinu, bilo da je u pitanju moda ili predmeti za svakodnevnu upotrebu?
    Pošto je sva moja garderoba mahom unikatna i ručno rađena, eto i odgovora. Modu volim ali ne pratim trendove. Volim da sama majstorišem po kući i da nalazim neočekivanu namenu predmetima. Ono na čemu insistiram je da svaki predmet u kući, izuzev slika na zidovima, mora imati praktičnu funkciju - nisam kolekcionar figurica, salveta, kutijica i sličnih džidžabidža.