Jul 29, 2012

Braon lanena haljina na kopčanje / A brown linen shirt dress

Dobar dan svima! Želim da vam se zahvalim na divnim rečima i čestitkama povodom veridbe i kupovine stana. I sama sam jako uzbuđena zbog svih dešavanja koja se odvijaju munjevitom brzinom. Venčanje je zakazano za sledeći mesec, i taj dan se polako približava. Naravno, sama ću praviti svoju haljinu, kao i komplet za mamu (hehe, ima još interesenata koji bi voleli da im sašijem svečani outfit, ali nemam toliko vremena na raspolaganju). Napravićemo malo venčanje za najužu porodicu, a moja haljina će biti prilično jednostavna, i neće biti klasična venčanica. 
Moram da vam odam jednu tajnu: ja ne podnosim klasične svadbe, a većina venčanica mi je ružna i nepraktična! Do sada ni jednom nisam bila na svadbi na kojoj sam se dobro provela, i koja je bila po mom ukusu. Da budem iskrena, na većini svadbi gunđam zbog preglasne ili loše (nekad i preglasne i loše) muzike, koja me ne inspiriše da igram (a ja volim da igram!), što znači da se svadba obično svede na celodnevno sedenje uz sto prepun hrane (nikad na hranu nisam gledala kao na dobar provod). Takođe, ne razumem ni koncept venčanice: ogromna, teška haljina u kojoj se jedva kreće, neudobna, preskupa, i na kraju - nosi se samo jedan dan? Ako uložim novac i trud da napravim lepu haljinu, želim da je još koji put obučem! Zato, ne očekujte od mene balsku haljinu, niti krinolinu sa ogromnim šlepom i dugim velom. O venčanici ću više pisati nakon venčanja, da ne upropastim iznenađenje :-).

Hello everybody! I want to thank you for the nice words and congrats notes on my engagement and on buying a flat. I am very excited about all the things that are happening to me rapidly. The wedding is scheduled for the next month and the day is coming slowly. Off course, I'm gonna make the wedding dress myself, along with a suit for my mom (hehe, there are more people interested in having their outfits made by me, but I don't have enough time for such an endeavor). We're organizing a small wedding for our closest families, and my wedding dress will be a very simple one, not a classic wedding dress.
You see, I hate classic weddings and I find most of the wedding dresses unpractical and quite ugly! I've never been on a wedding where I had fun. To be honest, on most of the wedding I grudge because I find the music awful or too loud (or too loud AND awful) that doesn't move me to dance (and I love to dance), which means the wedding the turns to a whole-day sitting at the table full of food (I've never considered food as an equivalent to a great time). I don't understand the concept of a wedding dress either: a huge, uncomfortable, very expensive dress that you wear just once? If I put my money and effort to make a lovely dress, I want to wear it few more times! So, don't expect a ball gown or a crinoline with a huge train and a long veil from me. Well, I'll write more about the wedding dress after the wedding, since I don't want to ruin the surprise :-).



A sad, da se vratim na drugu haljinu: u pitanju je još jedna haljina na kopčanje koju sam sašila nedavno, a za koju sam sama modelovala kroj. Prilično je jednostavna, ravna, klasična, ukrašena našivenim džepovima koji se pretvaraju u gajke za kaiš, a zatim ulivaju u još dva mala džepa na grudima. Materijal je lan boje čokolade, koji sam kupila sa idejom da napravim pantalone, ali planovi su se u međuvremenu promenili... Zavisno od trenutnog raspoloženja, kombinujem je sa kaiševima i aksesoarom u različitim bojama - danas je bio red na zlatne detalje.
I'd like to talk about other dress now, the one I've sewn recently, using a self drafted pattern. It's quite simple, straight, classic, decorated with two pockets that transform into belt loops and dive into two small pockets positioned on breast. The fabric  is a chocolate colored linen, that I bought having pants on my mind, but the plans changed in the meanwhile... Depending on my mood, I combine the dress with belts and accessories in various colors, and today was the day for golden details.