Mar 16, 2011

MMM '11: Dan 16 / Day 16

Dan šesnaesti:
 • Košulja - kroj iz Burde 1/2008, #108
 • Pantalone - već pokazane dvanaestog dana

Day sixteen:
 • Shirt - BWOF 1/2008, #108 pattern
 • Pants - shown on the day twelveThe RTW Tailoring Sewalong – Nevidljive potrepštine, deo 1


Dragi čitaoci, tekst koji sledi je prevod posta koji je Šeri napisala kao uvod u već pomenuti RTW tailoring Sewalong. Originalan post sam podelila na dva dela, zbog dužine teksta. Potrudiću se da sutra postavim ostatak članka. Originalan tekst možete pročitati ovde.


Dear readers, the following text is translation of the post Sherry wrote as an introduction to the RTW Tailoring Sewalong she's organizing in April. She was kind to let me translate her posts to Serbian, so that my readers can follow up the Sewalong without problems. You can read the original post here.

============================================================================

Ima nekoliko nevidljivih, ali veoma bitnih materijala koji će vam biti potrebni ukoliko nam se pridružite u Sew Along-u u aprilu. Evo nekoliko informacija o tome šta će vam biti potrebno, kako biste imali dovoljno vremena da sve nabavite. 

Lepljivo platno

Odabir adekvatnog lepljivog platna je kritičan za uspešno šivenje jakne. Dobro lepljivo platno će dati čvrstinu i stabilnost vašoj tkanini, a pri tom će održati osnovne karakteristike materijala koji izaberete za vašu jaknu. S drige strane, loše lepljivo platno će vaš materijal pretvoriti u neprirodno krutu verziju originalne tkanine! 

Postoji nekoliko različitih tipova lepljivog platna, a ja vam ne mogu dovoljno naznačiti koliko je bitno da ga, pre upotrebe, dobro istestirate! Ipak, kako ne biste koristili vaš dragoceni materijal na testiranje lepljivog platna, pokazaću vam šta ja obično koristim od lepljivog platna u svojim jaknama. 


Ovo platno je srednje debiljine, veoma je meko i savitljivo. Daje tkanini dodatnu čvrstinu, ali je održava mekom. Nelepljiva strana je pomalo čupava, što pomaže prilikom napeglavanja platna. Ovo lepljivo platno najviše koristim na svojim kaputima i jaknama.


Koristim ovo tanko štrikano lepljivo platno na jaknama od svile, kao I na jaknama od vune/elastina, kod kojih želim da zadržim elastičnost tkanine. Platno se veoma lako lepi za tkaninu, peglanjem kućnom peglom. Za razliku od njega, tkano lepljivo platno zahteva malo više truda. Možete koristiti oba tipa lepljivog platna ako to želite, a možete i nalepiti dupli sloj platna kako biste dodatno očvrsli material.
Koje god lepljivo platno da izaberete, morate uraditi test lepljenje na material koji ćete koristiti. Ako po prvi put koristite lepljivo platno, mislim da treba da iskrojite kvadrat ivice 30cm i probate da ga nalepite na materijal. Time ćete dobiti realnu sliku o tome kako se ojačana tkanina ponaša – prislonite materijal na telo, kao da je deo garderobe, i osetite kako se ponaša i koliku čvrstinu ima.

Kada kupujete lepljivo platno, prodavac bi trebalo da vas uputi u to kako se platno ponaša I kako da ga nalepite na materijal. Veoma je važno da se lepljivo platno i materijal dobro sjedine, inače će se platno odovjiti od materijala, a rad na jakni će postati gubljenje vremena. Ukoliko pri prvom pokušaju ne uspete da savršeno sjedinite tkanine, probajte da eksperimentišete sa temperaturom, parom, pritiskom, kao i sa vremenom tokom kojeg držite peglu na platnu. Svi ovi parametri mogu uticati na kvalitet lepljenja platna.

Kada razmatrate lepljivo platno, uzmite u obzi sledeće:
 • Da li se ojačana tkanina ponaša onako kako ste očekivali i da li ima odgovarajuću čvrstinu i debljinu.
 • Da li su lepljivo platno i materijal savršeno slepljeni, tako da se lepljivo platno ne može odlepiti.
 • Pokušajte da savijete ojačan materijal i posmatrajte pregibe – treba da budu glatki i obli, a ne ćoškasti i oštri.
 • Ne smeju postojati mehurići i klobučenja između materijala i lepljivog platna.
 • Ne obodima lepljivog platna ne sme biti nikakvih zadebljanja niti klobučenja. Ukoliko isti postoje, probajte da koristite tanje lepljivo platno.
 • Materijal ne sme biti isflekan posle lepljenja. Ukoliko se lepak sa lepljivog platna vidi i na licu materijala, probajte da smanjite temperaturu pegle prilikom napeglavanja istog. Ovakav problem vam se verovatno neće desiti, budući da za jaknu koristimo malo deblje tkanine, ali sam ipak htela i to da vam napomenem!
 • Ne sme postojati razlika u boji izmedju ojačanih i neojačanih površina materijala. Ovaj problem se može desiti kod providnih i labavo tkanih materijala. Takođe, toplota može uticati na promenu boje tkanine.
 • Ne sme postojati razlika u teksturi između ojačanih i neojačanih površina materijala. Ovakav problema se može javiti kod tkanina sa teksturom ili dlačicama (somot, velur, pliš). Ako se ovakav problem ipak pojavi, morate prepeglati i neojačane površine materijala kako bi se tkanina isto ponašala na svim svojim delovima.

Tokom sew along-a ćemo koristiti i lepljivu traku, ali ne morate kupovati bilo kakvu posebnu pozamanteriju u te svrhe – ja sama sečem lepljive trake od štrikanog tankog platna (to je ujedno dobar način da iskoristim restlove!). Secite trake širine 1cm, duž linije tkanja/štrikanja platna.