Feb 24, 2019

Šivenje debelih materijala

Dragi čitaoci, nisam se oglašavala na blogu već tri i po godine. Ne znam ni kako da započnem ovaj post - treba li da pišem o tome gde sam bila i šta sam radila? Ili da ignorišem očigledno, i bacim se odmah na pisanje o šivenju? 
Možda je najbolje da spojim oba pristupa i ukratko napišem - ništa epohalno, ni dobro, ni loše, mi se nije desilo za sve ovo vreme. I dalje sam živa i zdrava, radim, šijem, pišem za Sew News, ali online više obitavam na Fejsbuku i Pinterestu, nego ovde, jer mi je tako više prijalo. Možda nekad napišem kako sam provela minule godine, mada mislim da nije vredno nekog posebnog pomena - moj život je lep, ali nije posebno uzbudljiv da bih imala mnogo da pišem o njemu.

Jedna zanimljiva epizoda, koja je vredna pomena, bila je online radionica, koju sam nedavno držala sa dve prijateljice na Fejsbuku, a koja me inspirisala za ovaj post. Naime, organizovale smo radionicu šivenja kaputa, cilj je bio da motivišemo žene da sa nama sašiju kaput, a mnoge od njih su po prvi put šile ovaj odevni predmet. Pre nego što smo počele, zanimalo me je da čujem koje probleme imaju i oko čega se sapliću prilikom šivenja kaputa i jakni. Pored očekivanog - šivenja postave - ispostavilo se da je mnogima problem i šivenje debelih materijala. Primetih i po krojačkim grupama da se ovo pitanje ponavlja, pa pomislih da je vreme da prekinem blog tišinu i napišem novi tutorijal. 

Dakle, kako se šiju debeli materijali? 


Sivenje debelih materijala


Počnite od odabira igle. 

Materijali mogu biti debeli na različit način. Imate tkanine koje su mekane, ali su tkane od niti velikog prečnika, pa je i gotov materijal debeo. Ovakvi materijali traže običnu, ali debelu iglu, profila 90-110, zavisno od debljine - dakle, što je deblji materijal, deblja igla će mu odgovarati.

Sivenje debelih materijala

Tkanine poput teksasa su gusto tkane, i pružaju veći otpor prilikom šivenja. Ovakvi materijali traže posebne igle, baš namenjene za teksas. Šivenje sa njima je olakšano umnogome, pošto igla prolazi kroz materijal kao kroz puter. Ujedno, korišćenjem adekvatne igle ne maltretirate motor svoje mašine, pa štedite i mašinu od naprezanja.

Ako šijete eko kožu, plastičnu foliju ili pravu kožu, koristite iglu za kožu. 

Odaberite adekvatan konac.

Što je deblja tkanina, i što je deblja igla, deblji konac će joj odgovarati, pa vodite računa da uparite iglu sa odgovarajućim koncem. Za kožu, eko kožu i plastičnu foliju je posebno bitno da koristite debeo konac, kako isti ne bi sekao materijal kroz rupe koje je napravila igla.
Primetite da je debljina konca obrnuto srazmerna broju koji označava debljinu konca - dakle manji broj označava deblji konac, i obrnuto.

Sivenje debelih materijala

Uz debljinu konca, bitno je da vodite računa i o njegovom sirovinskom sastavu. Ako šijete tkaninu koja se pod parom ili temperaturom skuplja (dakle, tkanine prirodnog porekla), koriste pamučni konac, kako bi se i on jednako skupio prilikom peglanja i kasnijeg održavanja odeće.

Sjajne smernice na temu odabira konca i igle spram izbora materijala možete naći u ovoj tablici, a ceo članak možete pročitati ovde

Podesite dužinu boda.

Dužina boda treba da odgovara debljini materijala i konca. Izuzetno tanke i materijale normalne debljine šijte bodom dužine 2 - 2,5 mm. Debele materijale možete šiti bodom od 3 mm. Ako šijete kožu, eko kožu ili plastičnu foliju, koristite bod dužine 3 - 3,5 mm.
Primera radi, teksas i deblji keper bih šila bodom dužine 2,5 mm, ali bih vuneni velur i čoju šila bodom dužine 3 mm.

Raspeglavajte dodatke za šavove.

Šavove raspeglavajte čim ih sašijete. Osim u izuzetnim prilikama, gledajte da dodatke za šavove raspeglate tako da budu otvoreni. Kako sastavljate komade tkanine u celinu, raspeglani šavovi će pomoći da sve lepo legne i da nemate nabudžene šavove tamo gde ih ne želite.

Sivenje debelih materijala


Poželjno je da i ušitke / brusne raspeglate otvorene. Dodatak za šavove ušitka zasecite po sredini, isecite tkaninu skoro do samog vrha ušitka. Potom tako dobijene dodatke za šavove raspeglajte otvorene, a sam vrh ušitka ispresujte pažljivo, pomerajući ga celog u jednu stranu. Ovakav vid raspeglavanja će dosta smanjiti zadebljanje materijala, posebno u slučaju kada je u pitanju grudni ušitak ili vertikalni ušitak na struku, koji ulazi u pojas (umesto 4 sloja tkanine na jednom mestu, sada ćemo imati 3, što umnogome stanjuje ukupnu debljinu materijala).
Primetite da su na ovoj minijaturnoj brusni dodaci za šavove i opsečeni, što sam opisala u daljem tekstu.

Opsecite dodatke za šavove.


Kod debelih materijala, gledajte da na svaki mogući način smanjite ukupno zadebljanje, posebno na delovima gde se nekoliko slojeva tkanine prošiva zajedno. Opsecanje krajeva dodataka za šavove može mnogo pomoći u ovom slučaju. 
Pri krajevima šavova, dodatke za šavove opsecajte tako da formiraju oblik strele, kada su raspeglani otvoreni. Tako opsečeni dodaci će praviti mnogo manje zadebljanje u šavu, kada se svi slojevi sastave. Ja ovu tehniku primenjujem na apsolutno svim šavovima, kad god radim sa debljim materijalima.

Sivenje debelih materijala

Ukoliko je neophodno da oba dodatka za šav budu usmerena u istu stranu (na primer, kod prišivanja opšivka za lice), na jednom sloju dodatak za šav opsecite celom dužinom, a drugi dodatak ostavite kakav je i bio. Opsečeni dodatak  (idealno je da ga opsečete tako da bude ~ 3 - 5 mm širok) će biti uži od neopsečenog, pa će svi slojevi tkanine graduirano praviti zadebljanje na licu odeće, i nećete imati grbu od materijala, duž ivice šava.

Sivenje debelih materijala

Sivenje debelih materijala


Kod sastavljanja materijala različite debljine, širinom dodataka za šavove balansirajte zadebljanje materijala.


Ukoliko sastavljate materijale koji nisu iste debljine, gledajte da dodacima za šavove balansirate ukupno zadebljanje materijala. Šta to uopšte znači? 
Pa, gledajte da tanji materijal ima širi dodatak za šav, a da deblji materijal ima uži dodatak. Primera radi, kaput koji sam šila je ukrašen lajsnama od eko kože, koja je dosta tanja od osnovne tkanine kaputa. Da bih premostila prelaz između dve tkanine, malo sam suzila dodatke za šavove na osnovnom materijalu, a istovremeno malo proširila dodatke na lajsnama od skaja. Kao rezultat toga, prelaz sa debljeg ka tanjem materijalu je gladak, a na licu tkanina nema grbe niti utisnute ivice koja oslikava dodatke za šavove. Razlika između širina dodataka za šavove je oko 5 mm.

Primetite i kako sam opsekla dodatke za šavove na ćoškastim šavovima tako da se dodaci za šavove plave tkanine ne preklapaju ni jednim delom, čime sam izbegla nepotrebna zadebljanja.

Sivenje debelih materijala


Duž krivih šavova, pravite rezove upravne u odnosu na šav.


Kada raspeglavate šavove koji su oblika krive linije, napravite na dodacima za šavove rezove koji su upravni u odnosu na šav, duž celog šava. Vodite računa da rezom ne presečete sam šav. Takođe, nemojte na oba dodatka za šav praviti rezove u isitm tačkama, već ih postavite naizmenično, a između svaka dva reza neka bude razmak od 1 - 1,5 cm.
Ovaj trik se ne koristi samo kod debljih materijala, već kod svih tkanina gde je neophodno dodatke za šavove na krivim šavovima raspeglati otvorene.

Sivenje debelih materijala


Eto, to su moji saveti i reči mudrosti na temu debelih materijala. Da li vi imate još koju caku koju biste preporučili kao dobru praksu?

Na kraju, red je da vam pokažem i kako je kaput ispao. Spada među moje najbolje sašivene kreacije.

Sivenje debelih materijala

Sivenje debelih materijala

Sivenje debelih materijala

Sivenje debelih materijala

Sivenje debelih materijala