Dec 30, 2013

The best of Štepalica in 2013

Dear readers, we're sending off another exciting and creative year, and are greeting a new one, that will hopefully be even more interesting, productive and inspiring. As usual, we make a retrospective of the things that happened in the past year, we remember to good and bad moments, wishing to experience the positive ones few more times and to avoid the negative ones in the following year. We make a wishing list for Santa Clause and make resolutions that should make our lives better and easier. Welcoming a new year fills us with an excitement - we celebrate it with the loved ones, exchange gifts, nice wishes and tenderness filled with optimism for the tomorrow.

* za verziju teksta na srpskom, pogledajte ovde.

At the end of 2013 I wish to share some of the best moments that brought me joy. The year that's going away has been a turning point to me, as it is a year when I started working actively on achieving my goals. I hope that 2014 and the years to come will bring more success to Štepalica Patterns and completely fulfill my dreams.

So, in February I completed the TR Masterclass, which was an amazing experience to me. I learned a lot, met some great, creative and talented people across the world, and I got inspired in a completely new way. The course thought me some new exciting techniques, improved my sewing skills and gave me some great ideas for new projects. I entered the finals at the end of the course, but had to drop out due to lack of time.


The highlight of the year was launching a new line of sewing patterns, called Štepalica Patterns, with the first pattern being for the Nougat dress in three variations. Obviously, the TR Masterclass influenced the choice of the first pattern.
For the first time I have experienced what it really means drafting a multisized pattern, how to make it in a digital format, how to write good and detailed sewing instructions, and I've learned the greatest of all the mysteries - how to draw nice sewing illustrations. I've learned a lot, and I met some great people who help me with proofreading my texts (Jelena Mitić) and preparing the pattern for print (Muffin Studio), thus making this job quite enjoyable.

The 2013 brought some new collaborations with some domestic magazines and foreign companies. My blouses were featured on pages of local magazine Vešte ruke (Skillful hands) back in April, and in October I appeared in a web magazine Anita Mei. Both collaborations were one-time experiences, but I learned a lot from them.The dress I made for a friend using Vlisco fabric became a hit on the internet, it became viral like no other garment I had ever made, a reached its peak when Vlisco itself contacted us! I can't describe the excitement we felt at the moment. This brought to another collaboration, but I'll talk more about this in the year that's coming.


Even though 2013 was all about sewing, I haven't made many garments this year. I haven't posted about some of the items yet, but they'll have their chance. I've been working on a new pattern recently, and will publish it at the beginning of the following year.

All in all, I'll remember the 2013 as the year when I moved myself. I've been wanting to start my own line of sewing patterns for a long time, and it took me awhile to make the first step. It's interesting that some unexpected people moved me to make the first step, and I guess they're probably unaware of it :-). I have to learn a lot, and I have some great plans so the 2014 will be dedicated to meeting them.

For the first time in years I'm entering a new year with a wishing list, resolutions and goals. I haven't felt this determined to accomplish the plans in a long time. This gives me a great will to work more and better, and feeds me with an optimism that I've missed a lot, so I'm welcoming the beginning of 2014 impatiently.

Finally, my dear readers, I wish you lots of laughter, joy and happiness in a new year. May it be cheerful and playful and the year that will make you move and accomplish your dreams!

Happy New Year!


Najbolje od Štepalice u 2013. godini

Dragi čitaoci, ispraćamo zajedno još jednu uzbudljivu i kreativnu godinu, i dočekujemo novu, koja će, nadam se, biti još zanimljivija, produktivnija i inspirativnija. Po običaju, pravi se retrospektiva minulih događaja, prisećamo se dobrih i loših momenata, priželjkujući da nas dobri još koji put obraduju, a loši zaobiđu u godini koja nam sledi. Pravimo spisak želja, prizivamo poklone od Deda Mraza i donosimo odluke koje bi trebalo da nam dogodine olakšaju i poboljšaju život. Doček nove godine sa sobom nosi uzbuđenje - slavimo ga sa dragim i voljenim ljudima, razmenjujemo pažnju, poklone i lepe želje i iščekujemo novo sutra puni optimizma.

* to read the text in English, click here.

Na kraju 2013. godine želim da sa vama podelim svoje najbolje momente, koji su mi doneli radost. Godina koja odlazi za mene je bila prekretnica, jer je to godina u kojoj sam aktivno počela da radim na ostvarenju svojih želja. Nadam se da će 2014. i naredne godine donositi nove uspehe za Štepalica krojeve i u potpunosti ispuniti moje snove.

Dakle, u Februaru sam završila TR Masterklas kurs, koji je bio fenomenalno iskustvo za mene. Naučila sam mnogo, upoznala fenomenalne, kreativne i talentovane ljude širom sveta, ali i u zemlji, i bila inspirisana na potpuno novi način. Ovaj kurs me je naučio mnogim novim tehnikama, usavršio je moje šivenje i dao mi ideje za mnoge nove projekte. Na kraju kursa plasirala sam se u finale, ali sam od istog odustala zbog nedostatka vremena. 


Vrhunac ove godine za mene je bilo pokretanje sopstvene linije krojeva, pod nazivom Štepalica Patterns, a prvi kroj je za Nugat haljinu u tri varijacije. Očigledno, TR Masterklas je imao mnogo uticaja na odabir prvog kroja. 
Prvi put sam iskusila šta zapravo znači praviti krojeve u više veličina, kako ih digitalizovati, kako ispisati kvalitetne i detaljne instrukcije za šivenje, i najveća od svih misterija - kako napraviti lepe ilustracije za instrukcije za šivenje. Naučila sam mnogo, upoznala sam fenomenalne ljude koji mi pomažu oko lekture tekstova (Jelena Mitić) i pripreme kroja za štampu (Muffin Studio), i zaista uživam u ovom poslu.

2013. godina je donela i neke nove saradnje sa domaćim časopisima, ali i stranim firmama. U aprilu su se moje bluze našle na stranicama magazina Vešte ruke, a u Oktobru sam gostovala na stranicama web magzina Anita Mei. I jedna i druga saradnja su bile kratkog daha, ali veoma poučna iskustva za mene. Haljina koju sam sašila drugarici od Vlisco materijala je postala pravi hit na internetu, viralno se širila kao ni jedna druga kreacija koju sam do sada napravila, a vrhunac je dostigla kada nas je sam Vlisco kontaktirao! Našem uzbuđenju nije bilo kraja. I ovde se rodila nova saradnja, o kojoj će biti više reči u godini koja nam dolazi.


Iako je 2013. bila sva u znaku šivenja, napravila sam relativno malo garderobe ove godine. Neke stvari nisam još uspela ni da vam pokažem, ali biće još prilike. Uveliko radim na novom kroju, koji ćete moći da vidite početkom sledeće godine.

Suma sumarum, 2013. ću pamtiti kao godinu u kojoj sam se pokrenula. Želja da pokrenem izdavanje krojeva je dugo tinjala u meni, trebalo mi je mnogo vremena da donesem odluku i napravim prvi korak. Zanimljivo je da su me na taj prvi korak naveli potpuno neočekivani ljudi i događaji, koji verovatno nisu toga ni svesni :-). Treba još mnogo toga da naučim, imam velike planove koje želim da realizujem, i 2014. godina će biti posvećena tome. 

Prvi put u poslednjih par godina ulazim u novu godinu sa listom želja, sa odlukama i ciljevima kojima stremim. Dugo se nisam osećala tako odlučno i rešeno da svoje planove realizujem. To mi daje neverovatnu volju da radim više i bolje, i hrani me optimizmom koji mi je veoma nedostajao, i sa nestrpljenjem očekujem početak 2014. godine.

I, na kraju, dragi čitaoci žečim vam mnogo smeha, radosti i uživanja u novoj godini. Neka bude vesela i razigrana, i neka bude godina u kojoj ćete se i vi pokrenuti i ostvariti svoje želje! 

Srećna vam nova godina!