Nov 13, 2013

Krpljenje farmerki / Mending jeans


Još jedan tutorijal je pred vama - ovih dana sam baš raspoložena za pisanje instrukcija...
Ovaj put, trebalo je da zakrpim par starih farmerki, koje su se pocepale na kolenima, a tamo gde platno nije potpuno poderano, niti su se istanjile i proredile. Tehnika koju koristim u ovakvim situacijama nije baš od onih koje će garderobi vratiti stari sjaj, budući da se zakpre veoma vide. Smisao ove popravke je da spreči dalje cepanje platna, da zatvori postojeće rupe, i još malo produži život pantalona.
Ova metoda zgodna je za roditelje koji imaju nestašnu decu, koja munjevitom brzinom cepaju svoju odeću, čim izađu napolje. Takođe, zgodna je i za sve one koji imaju stari par pantalona  koje su udobne za nošenje po kući, ili u bašti - koje ne moraju da budu posebno lepe, ali je poželjno da budu uredne i u jednom komadu.
Na slici ispod možete videti kako pantalone izgledaju pre i posle krpljenja.

Here's another tutorial - I've been in a mood for writing instructions these days...
This time, I had to mend a pair of old jeans that got torn on knees, and the fabric got so thin and sparse. The technique I use in these situations won't bring the old glow to the jeans, since the mending is quite visible. The point of the mending is to prevent further tearing of the fabric, to close existing holes in it, and to lengthen the life of the pants a bit.
The technique can be useful to the parents who have lively kids that easily tear their clothes. Or to those who have an old pair of comfy pants that can be worn in house or while gardening - the ones that do not need to be extremely fancy, but that should be neat and in one piece.
You can see on the picture below how the pants look before and after the mending.


Dakle, za ovakvo krpljenje potreban je komat tanke tkanine, poželjno je da bude u boji što sličnijoj boji farmerica. Ja često koristim i ostatke postave, a sada sam imala parče muslina koje je odlično poslužilo svrsi.

You'll need a piece of thin fabric, in a color that is similar to the one of the pants. I use lining remnants, but now I had a piece of georgette that served the purpose well.


Zakrpu postavim na naličje materijala i uhvatim špenadlama za nogavicu pantalona. Kako se ivice materijala ne bi parale, malo ih podvijem ka unutra. Potom zakrpu ovlaš rukom prišijem za nogavicu, kako bih mogla da uklonim špenadle.

I put the patch to the wrong side of the leg, and pinned the layers together. I folded the raw edges of the patch inwards so that it doesn't fray. I hand basted the patch to the leg and removed the pins.


Rupu u tkanini malo rukom pritvorim, a ukoliko je to moguće, potpuno je i zatvorim. Bitno je da se teksas ne deformiše mnogo ovim postupkom, dok materijal s donje strane može biti i pogužvan.

I slightly closed the hole in the fabric. When possible, I close the hole entirely. What's important is to not deform the denim while mending the hole. On the other side, it doesn't mind if the patch fabric wrinkles.


Koncem u odgovarajućoj boji i cik-cak bodom dužine 1.5 mm štepam s lica materijala niz paralelnih linija tako da prekrijem celu površinu obuhvaćeni zakrpom koja stoji s naličja.

Using a thread in matching color and 1.5 mm long zick-zack stitch I make lines of parallel stitches that should cover the whole surface covered by the patch.


Kada završim sa štepanjem uzdužnih linija, po potrebi napravim i par poprečnih, na mestima gde je materijal najviše bio pocepan - time dodatno ojačam platno i dodatno zatvorim eventualnu rupu koja je preostala. 

Once the stitching is finished, I make several cross stitches if needed, on places where the fabric was torn the most - this additionally strengthens the fabric and closes the hole in it.