Mar 2, 2020

Modelovanje suknje na preklop

Modelovanje suknje na preklop

Nedavno me je prijateljica zamolila da joj pomognem oko modelovanja kroja za simpatičnu suknju na preklop, inspiracija je prikazana na slici ispod.
Suknja je vrlo slatka, i izuzetno lako se modeluje, što ću ilustrovati na slikama ispod. A onda ću vam pojasniti šta ja vidim kao problem sa ovakvim suknjama, i zašto bih radije nosila sličan model umesto prikazanog.

Suknja je vrlo jednostavna, ima iskošeni preklop i kopčanje uz pomoć tri dugmeta. Ravnog je kroja od kukova naniže, i midi je dužine. Šlic koji prave preklopljeni prednji paneli se otvara na par cm iznad kolena.
Devojka koja nosi suknju je prilično tanana, nema naglašene kukove i struk, pa suknja deluje da je prilično valjkastog oblika. Na osobi sa naglašenijim oblinama bi izgledala malo drugačije, ali bi jednako lepo isticala građu.  Primećujem i da nema brusni na struku, što na ovoj devojci može da prođe, zbog njene tanušne građe, ali smatram da su brusne ipak neophodne, pa će ih moj kroj uključiti.

Modelovanje suknje na preklop

Osnova suknje je ravna suknja do kolena, sa brusnama u struku na prednjem i zadnjem panelu, kao što je prikazano na slici ispod. Ukoliko je suknja kratka, potrebno ju je produžiti spram visine, tako da linija poruba stoji na 5-10 cm ispod kolena.

Modelovanje suknje na preklop

Prednji panel ćemo menjati, pa je potrebno prekopirati ga na novi komad papira, tako da su preslikane leva i desna strana panela, kao i središnja linija.

Modelovanje suknje na preklop

Za prednji preklop potrebno je isctrati konturu kao što je prikazano na slici ispod. Liniju struka sam malo spustila, a vodila sam se položajem brusne da odredim koliko dubok preklop treba da bude. Ukoliko želite dublji preklop, možete ga produžiti još malo ka desnom boku. Ne savetujem da sužavate preklop, jer će biti previše plitak.
Imajte na umu i sledeće - dubina šlica dosta zavisi od zakošenosti preklopa; dubina je određena tačkom preseka preklopa sa središnjom linijom prednjice (isprekidana linija na kroju).

Modelovanje suknje na preklop

Kad smo već kod dubine šlica, evo par ilustracija, da stvorite osećaj kako različiti nagibi preklopa utiču na krajnji izgled suknje, kao i na njenu udobnost ili seksipilnost - zavisno od toga koje kriterijume ona treba da zadovolji.
Docrtala sam i desni deo preklopa (plava linija), da bi bilo očigledno koliko je šlic zaista dubok. Plava isprekidana linija predstavlja dubinu šlica, i na ovom kroju to je otprilike malo iznad kolena, kao i na slici inspiracije.

Modelovanje suknje na preklop

Na slici ispod sam povećala šlic, preklop je zakošeniji, na porubu je šlic više otvoren, a dubina bi bila otprilike na 10ak cm iznad kolena. 

Modelovanje suknje na preklop

Ovde sam skratila dubinu šlica, kosina preklopa je blaža, pri porubu je šlic zatvoreniji. Dubina šlica bi bila negde malo ispod kolena.

Modelovanje suknje na preklop

Da se vratimo nazad na konstrukciju - izabrala sam prvu varijantu šlica, sa umerenom kosinom preklopa i dužinom otvora.
Za opšivke preklopa i zadnjeg dela sunje, iscrtajte linije kao što je prikazano na slici ispod, isprekidanom crvenom linijom. Širina opšivaka je oko 6cm. Paralelogram koji pravi ivica preklopa sa kosom isprekidanom linijom sam precrtala na komad papira, obrnula ga tako da predstavlja odraz kao u ogledalu i zalepila na kosu ivicu preklopa (crveni četvorougao iscrtan punom linijom).
Opšivke na stuku sam precrtala na nove komade papira i zatvorila brusne.

Modelovanje suknje na preklop

Osenčene površine treba precrtati na novi komad papira, i to je kroj za postavu.

Modelovanje suknje na preklop


I evo kako gotov kroj izgleda. 
Opšivke pojasa i preklopa treba ojačati lepljivim platnom prilikom šivenja.


Modelovanje suknje na preklop

I sad, kad imamo kroj, da pojasnim zašto bih radije nosila sličan model nego ovaj. Iz iskustva sa suknjama na preklop, zaključila sam da, ako su uske i pripijene uz telo, kao što je slučaj sa ovom našom, nisu mnogo udobne i praktične za nošenje. Preklop često ume nekontrolisano da se otvori prilikom hodanja ili sedenja, što mene lično jako nervira. Još veći problem imam sa stalnim osećajem da kopčanje neće izdržati zatezanje materijala kada sedim, i da će dugmići pući pod pritiskom. Kopčanje često ume da "zjapi" u momentu kad mi to najmanje treba, i zato uske suknje na preklop smatram veoma nepraktičnim, mada su mi jako lepe. 
Zato mislim da bi varijacija suknje, koja ima falš preklop bila jednako efektna, a mnogo udobnija za nošenje. S tim u vezi, sledeći post će prikazati modelovanje kroja za dve suknje koje sam sebi napravila, a koje su inspirisane suknjom iz ovog posta.


Povezani tekstovi