Apr 7, 2019

Tumačenje skica za konstrukciju

Povremeno dobijam pitanja od čitalaca da im pomognem oko nekog kroja ili tehnike. Iako vrlo rado odgovaram na pitanja i imam želju da pomognem, nekada je nemoguće pojasniti stvari u 2 rečenice, pogotovo kada komuniciram sa početnikom.
Pre neki dan me jedna čitateljka, koja za sebe kaže da je početnik, zamolila da joj pomognem oko skice suknje koju želi da sašije. Model je našla na internetu, zajedno sa skicom konstrukcije kroja. Gledajući model i skicu kroja, nisam videla ništa sporno, jer smatram da je skica verna modelu, i da daje sve potrebne informacije. No, ako ste početnik, to vrlo verovatno neće biti dovoljno da sami izmodelujete suknju.
Zato se ograđujem od objašnjavanja u par reči, jer smatram da za tako nešto sagovornik mora da ima adekvatno predznanje, da bismo uspeli da se sporazumemo. Ponekad ću, kao sada, napraviti izuzrtak, i postom pokriti odgovor na pitanje, ali biće momenata i kada ću odbiti da odgovorim.


Dakle, evo slike sporne suknje. Slika je preuzeta sa interneta, i po mom mišljenju je prilično dobro pojašnjenje kako se kroj modeluje. Osnova je uska suknja do kolena, koja se dalje razvija u kroj za suknju na preklop, sa šlicem i asimetričnom linijom poruba. 


Uvek krenite od fotografije modela, analizirajte oblik modela, položaj šavova i detalje, i to će vam dati dosta informacija o samom kroju.
Na slici ispod sam izvukla konture suknje - dakle, u pitanju je suknja koja ima pojas koji odmenjuje klasične brusne na struku. Asimetričnog je kroja, sa preklopom koji ukoso ide preko leve butine, i koji se otvara od sredine butine ka kolenima. Desni preklop je širi od levog. Desna ivica poruba je malo duža od leve (gledano iz ugla devojke koja nosi haljinu). Do samog otvora šlica, gornji preklop je prišiven za donji.

Dakle, prednjica suknje ima tri krojna panela: pojas, levi preklop i desni preklop.





Pojas je krojen paralelno sa linijom sturka suknje, tako da prati dužinu brusni. Potom su brusne zatvorene, a gornja i donja ivica pojasa su preoblikovane tako da formiraju glatke krive.


 Levu i desnu stranu preklopa suknje bih prekopirala na nove listove papira, kako bi se dobila dva odvojena panela. Svakom od panela bih, duž linije šlica, dodala po lajsnu za preklop materijala. Lajsne su prekopirane sa svakog od panela preklopa, od ivice šlica do isprekidane linije, pa preslikane kao u ogledalu. 


Materijal se kroji na sledeći način:
  • Za panele preklopa, štof se kroji sa lajsnom, pregib materijala je na liniji koja razdvaja svetlu od tamne površine; s druge strane, postava se kroji od isprekidane linije na panelu do bočne ivice suknje. 
  • Za pojas, štof se kroji u dva sloja, za lice i opšivak, a od postave se ne kroji ovaj krojni deo.