Sep 9, 2013

Kum(a) na venčanju / The best (wo)man on a wedding

Moja prijateljica je kumovala mladoženji na venčanju, pa me zamolila da joj napravim haljinu za tu priliku. Imala je vrlo jasnu ideju o tome kakva haljina treba da bude - poslala mi je ovu sliku kao inspiraciju, u pitanju je Bluemarine, sezona za proleće / leto 2012.

A friend of mine was a best (wo)man on a wedding (hmm... English readers, help me with the terminology! She was the groom's maid?) a groom's Maid of Honour (thank you Miriana!) and asked me to make her a dress for this occasion. She had a very clear idea on how the dress should look - she sent me this photo as an inspiration, it's Bluemarine, Spring / Summer 2012.


Kupila je prelep materijal, koji je naručila iz Holandije, od kompanije Vlisco. U pitanju je relativno krut pamuk, sa veoma krupnom šarom koja se proteže od ivice do ivice materijala. Imale smo 6 jardi (oko 5.50 m) na raspolaganju, budući da je to najmanja količina koja se može naručiti. Materijal je širok 1.10 m. 

She ordered a gorgeous fabric from Vlisco, a fabric manufacturer from Netherlands. It's a rather stiff cotton, with large print that spreads across the fabric. We had 6 yards (around 5.5 m) to work with, since this was the minimal amount that could be ordered.


Tkanina je diktirala izbor kroja, tako da smo blago izmenile originalan dizajn i umesto nabora na suknji napravile velike falte.
Kao osnovu za gornji deo haljine sam koristila kroj iz Burde 8/2012, #133, koji sam malo izmenila. Ovaj put neću opisivati ceo postupak, ali ću podeliti sa vama par fotografija koje sam uslikala dok sam pravila haljinu.

The fabric dictated the choice of pattern, so we slightly altered the original design and instead of a gathered skirt we made a pleated one.
I used a bodice from Burda Style 8/2012, #133 as a basis, and altered it a bit. I'm not going to show you the whole sewing process this time, but I will share with you some pics I snapped while making the dress.

Kao što se da videti na slici iznad, kroj je presekao cvetove na bočnim panelima, pa sam napravila aplikacije od ostatka materijala i prišila ih preko tkanine, kada je haljina već bila gotova. Koristila sam cik-cak bod dužine 0.5 mm.

As you can see on the picture above, the pattern cut the red flowers on the side panels, so I made appliques from the fabric remnants and applied them to the fabric once the dress was made. I used a satin stitch.


Faltanje materijala za suknju.

Pleating the fabric for the skirt.Napravila sam i postavu od mekog tila, kako bi falte dobile veći volumen.

I also made a tulle underskirt to give the pleats some volume.I konačno, evo kako haljina izgleda. Kuma je blistala na venčanju, i kaže da je haljina bila veoma zapažena. 

Finally, here's how the dress looks. My friend looked amazing on the wedding and she said the dress was really eye-catching.


fotografija: Nikola Zamurović

fotografija: Nikola Zamurović

fotografija: Nikola Zamurović