May 1, 2019

Štepalica poklanja kroj za suknju

Srećan vam praznik rada! Što sam starija, postajem svesna istorijskih događaja koji su prethodili današnjim praznicima, pa sve više shvatam koliko je bitno da ne zaboravimo na ljude koji su se izborili za bolje uslove života i rada, po kojima danas radimo, a koje često uzimamo zdravo za gotovo. Nekada i zaboravljamo na radni standard, koji je uspostavljen pre 120 godina, pa dozvolimo sebi (i poslodavcima) da uslove rada grubo prekršimo na sopstvenu štetu. 

U to ime, želim da sve krojačke vrednice, i čitaoce Štepalice častim jednim jednostavnim, ali preko potrebnim, krojem.



Ovom kroju prethodio je niz događaja, koji su me naveli da se bacim na posao. Između ostalog, inspirisala me i knjiga koju listam ovih dana - u pitanju je udžbenik sa Tekstilno - tehnološkog fakulteta zagrebačkog univerziteta - "Tehnike konstruiranja i modeliranja odjeće", koju sam pozajmila od drugarice. Poredim svoje znanje o konstrukciji sa lekcijama iz knjige i odmeravam snage ;) Ne stojim loše, da vam pravo kažem, iako sa svakom pročitanom stranicom naučim nešto novo, i upotpunjujem svoje znanje.


Volim uvek da lekcije provučem i kroz ruke, jer tako se najbolje uči i pamti, pa reših da napravim kroj po instrukcijama koje sam pročitala. Dodatni momenat je što sam kroj pretočila u digitalni oblik, spreman za download. Napravila sam kroj za klasičnu ravnu suknju do kolena, u pet veličina, od 36 - 44, a koristila sam se tabelom mera iz Burde. 

Kroj sam uploadovala na jumpshare, a možete ga naći ovde.
Kroj je u PDF formatu, može se odštampati na kućnom štampaču, a biće vam potrebno 12 listova papira formata A4. 


Za štampu će vam biti neophodan Adobe Reader. 
Opcije za štampu podesite kao što je prikazano na slici ispod (kliknite na sliku da je uvećate). Bitno je da skaliranje bude 100%, kako bi se kroj odštampao u prirodnoj veličini. Cut marks su zgodne oznake koje se štampaju u ćoškovima svake od stranica, a koje će vam olakšati kasnije proces sastavljanja listova u krojni ark.


Test kvadrat koji se nalazi na krojnom arku će vam pomoći da proverite da li je šnit odštampan u prirodnoj veličini, pa savetujem da premerite kvadrat pre no što krenete da koristite kroj - dimenzije treba da budu 10 cm x 10 cm.


Još jedna zgodna stvar je što je kroj organizovan po slojevima - po jedan za svaku od veličina, plus još nekoliko za ispis oznaka, pa možete da prilagodite štampu prema svojim potrebama. Na layers panelu možete isključiti slojeve koji vam ne trebaju (na primer, suvišne veličine), i potom odštampati kroj.



Još par napomena: 
  • Dužina suknje od struka do poruba je 55 cm.  
  • U kroj je uključen i dodatak za komociju, koji iznosi 2 cm.
  • Kroj ne uključuje dodatke za šavove, pa ih morate dodati prilikom krojenja materijala. 
  • Što se tiče utroška materijala, biće vam potrebno oko 65 cm tkanine duple širine, ako šijete suknju sa postavom, trebaće vam i 50 cm postave duple širine. Takođe, trebaće vam i rajsferšlus za suknju, dužine 18 - 20 cm.
  • Kroj ne sadrži instrukcije za šivenje. 


Nadam se da ćete koristiti kroj, a u tom slučaju bih veoma volela da čujem vaše utiske!



Povezani tekstovi