Mar 31, 2019

Modelovanje kroja za nakrivljenu suknju

Nedavno sam šila sebi zanimljivu kariranu suknju, a dodatno sam je začinila krojem koji šare i porub postavlja blago ukoso. Kada sam slike suknje postavila na Fejsbuk, napisala sam da mi je, kao krojačici, materijal pobegao, pa je suknja ispala kriva. I tako, mnogi su mi poverovali i smatrali da treba da me uteše, jer je i takva suknja ispala lepa i zanimljiva :). 


Ovu suknju vrlo rado nosim, jedna je od omiljenih mi u ormanu, pa pomislih da bi bilo zanimljivo da vam pokažem kako se pravi kroj za nju. 

Premodelovala sam kroj za osnovnu ravnu suknju, a izmene su vrlo jednostavne.

Prednje i zadnje panele suknje sam kopirala na papir, tako da se i leva i desna strana svakog panla lepo vide na papiru. Dodatno, prednje i zadnje panele sam poravnala duž linije poruba, i prislonila ih jedan uz drugi duž jedne bočne ivice.
 Potom sam na prednjem panelu nacrtala kosu liniju, koja spaja bokove panela (isprekidana plava linija). Ta linija mi je poslužila kao orijentir za ugao zakrivljenja panela, a sama linija je zakošena otprilike 10 stepeni u odnosu na originalnu liniju poruba. Potom sam nacrtala nove linije poruba, tako da su paralelne sa isprekidanom plavom linijom. Nove bočne ivice sam crtala tako da padaju pod pravim uglom u odnosu na novu liniju poruba, i tako da spajaju liniju poruba sa bokovima na suknji.
Kada sam bila zadovoljna novim oblikom suknje, promenila sam oznake za pravac niti, tako da stoje upravno u odnosu na zakošenu liniju poruba. 

 A evo kako finalni kroj izgleda.
Ovaj kroj je idealan za materijale sa krupnim kariranim dezenom, kao i za materijale sa širokim prugama.

I na kraju, evo par slika suknje na meni.



EDIT:
Dobih na FB sledeće pitanje: "Nije mi jasno zbog čega se linija pada niti tkanine postavlja upravno u odnosu na liniju poruba, koja je iskošena, a ne u odnosu na liniju struka?"

Na slici ispod su prikazane dve varijacije pravca niti - levo je pravac niti postavljen upravno u odnosu na liniju poruba, a desno je pravac niti upravan u odnosu na liniju struka. Ja sam želela da mi linija poruba prati šaru na materijalu, i da dezen materijala bude zakošen, što se postiže efektom prikazanim na levoj slici, Ukoliko želite porub na kome su šare presečene, a šare na materijalu postavljene vodoravno, pratite desni primer sa slike.




Povezani tekstovi