Nov 26, 2019

Diva koja šiva vs. Štepalica izazov: reciklaža stolnjaka

Dragi čitaoci, nadam se da se pridružujete Marijinom i mom reciklažnom izazovu, i da ćete podeliti sa nama svoje kreacije. Prošle nedelje smo vas upoznale sa našom idejom i izazovom, ali i sa nama samima, i imale smo super odziv na Facebook-u. Nadamo se da ćete nastaviti da postavljate svoje reciklirane kreacije!

Reciklaza stolnjaka

Prvi od tri izazova koje smo jedna drugoj postavile je reciklaža stolnjaka. Ovo mi je bio najlakši zadatak, budući da sam imala spreman stolnjak, kupljen davno u Orient Emporiumu, baš sa idejom da ga prekrojim u nešto drugo.

Naime, kada sam sašila drugarici ovu haljinu od Vlisco materijala, i sama sam se zaljubila u nju, ali mi je bilo preskupo da kupim tkaninu sa sajta, pa sam tražila alternativne načine da nabavim  sličan materijal. Orient Emporium se činio kao dobar izvor jeftinijih materijala - u vidu stolnjaka i prekrivača.

Vlisco dress

Stolnjak je od pamuka, sa šarom u orijentalnom ili čak afričkom motivu, iscrtanom batik tehnikom. Poprilično velikih dimenzija, kvadratnog oblika, ivice od oko 180cm. Ko zna, možda je zamišljen da bude prekrivač za krevet, no u mojoj glavi je oduvek bio stolnjak.

Osim boja, privukla me krupna bordura, i maštala sam da se igram sa njom, koristeći neki asimetrični kroj. 

Reciklaza stolnjaka

Inicijalno sam imala ideju da od njega napravim haljinu, ali sam vremenom shvatila da bi manji komad odeće bio smisleniji i više u skladu sa mojim stilom, pa sam se odlučila za suknju. 

Odabrala sam oprobani kroj suknje na preklop, iz Burde 2/2016, model 115. Zamisao je bila da preklop suknje iskrojim tako da se ivica stolnjaka i bordura pod pravim uglom podudari sa ivicom preklopa. No, kako je originalan kroj imao blago zakošenu liniju duž preklopa, blago sam ga izmenila, postavivši ivicu preklopa da stoji vertikalno. 


Kao što vidite, iskoristila sam tek trećinu stolnjaka za suknju. Kroj se savršeno upakovao u širinu stolnjaka, tako da sam od tkanine otsekla šlajfnu dužine kroja za suknju. Ostatak sam ostavila po strani, poslužiće za neki drugi projekat, kada dobijem novi nalet inspiracije. 

Reciklaza stolnjaka

I konačno, evo kako suknja izgleda. Budući da je u pitanju pamuk srednje debljine, suknju nosim leti, ali može se ukombinovati i u jesenje kombinacije. Meni se najviše dopada da je uklapam sa crvenim ili bordo tonovima, ali bi lepo išla i uz prljavobele, oker, prljavonarandžaste i terakot tonove.

Reciklaza stolnjaka

Pošto je stolnjak ručno farban, šare duž bordure variraju u širini, pa nisam uspela savršeno da ih uklopim na bočnim šavovima. 

Reciklaza stolnjaka

Dopada mi se kako se kružni deo bordure postavio na pravu visinu na telu, tačno preko zadnjice, pa izgleda kao da suknja ima ukrojeni pojas.

Reciklaza stolnjaka

A kada je vetrovit dan, suknja daje i pogodnost ventilacije, na opšte zadovoljstvo radoznalih komšija.

Reciklaza stolnjaka

U njoj se definitivno osećam kako zvezda ;)


A sad da vidimo šta nam je Diva koja šiva spremila za ovaj zadatak.

Povezani postovi