Mar 9, 2011

MMM '11: Dan 9 / Day 9


Dan deveti:
  • Janka - kroj iz stare Burde (1/1998, #101). Materijal nije skaj, već tkanina sa nekom vrstom impregnacije, koja stvara iluziju da je u pitanju koža. Jaknu sam sašila jako davno, i daleko je od savršenstva, ali je i dalje nosim.
  • Suknja - kroj iz Burde 12/2008, #118. Najnošenija stvar iz moje kolekcije lično pravljene garderobe. 
  • Košulja - kroj iz Bure 1/2008, #108. Košulja ima duplo kopčanje. Ovaj kroj sam koristila mnogo puta i napravila više različitih vairjacija. Ovaj put sam htela da napravim jednostavnu košulju, sa prednjim panelom iskrojenim ukoso. Bila sam 100% sigurna da će mi košulja dobro stajati, pa je nisam isprobala dok sam je pravila, već tek kada sam je celu sašila. Ispostavilo se da mi je košulja tesna u ramenima i preko grudi!!! Ne znam šta se desilo - koristila sam istu veličinu kao i obično.
    Kako bih spasila košulju, malo sam improvizovala - našila sam dodatak za duplo kopčanje, što je proširilo košulju u ramenima i preko grudi. Naknadno sam morala da je suzim u struku kako bi mi bolje stajala. Kako bi bila simetrična, našila sam 2 reda dugmića, od kojih je samo jedan u funkciji.


Day nine:

  • Jacket - an old BWOF pattern (1/1998, #101). The fabric is woven but has some sort of coating that makes leather-like illusion. I made this jacket ages ago, and it's far away from being perfect, but I still wear it.
  • Skirt - BWOF 12/2008, #118. One of the most worn garments from my self made wardrobe. A perfect basic skirt.
  • Shirt - BWOF 1/2008, #108. This shirt has a double button closure. I have this pattern used many times, and made a lot of variations on it. This time I wanted to make a simple shirt, with a bib cut on bias. I was so sure the fit of the shirt was right, and therefore I didn’t try the shirt while sewing it, but only after is was completed. But – it turned out it was too tight in shoulders and bust (???). I don’t know what happened – I used the same size as I always did. 
    To save the blouse, I improvised a bit – I added a button closure inset, which gave enough ease to the bust and shoulders. I had to narrow the waist a bit. Due to the alteration and to make the shirt symmetric, I added 2 rows of buttons.