Mar 17, 2019

Kako bez muke šiti oštre uglove

Pre izvesnog vremena sam pravila D. medicinsku uniformu, jer smo zaključili da za cenu jedne uniforme možemo da kupimo oko 9m keper platna, a od tolikog materijala mogu da mu sašijem uniforme koje neće uspeti da pohaba dok je živ. Imali smo sreću da smo našli keper u prepoznatljivoj zelenoj boji, tipičnoj za uniforme. 

Uniforma ko uniforma, nije bog zna kakav užitak za šivenje - njena uloga nije da bude lepa, već udobna, a ja sam gledala kako da je napravim da bude što jednostavnija i da utrošak materijala bude minimalan (ipak nismo kupili 9m kepera). Jedini detalj koji se na njoj  ističe kao posebno zanimljiv je V otvor oko vrata. Ni taj otvor nije sam po sebi neki modni ukras, ali je odličan povod da vam pokažem jednostavnu tehniku za šivenje oštrih uglova. Ovaj konkretan metod sam naučila na TR Masterklas kursu, od Shinga Satoa, i pokazao se kao najjednostavniji način da uredno, bez klobučenja i nabora, ali i bez muke šijete delove sa oštrim uglovima.


Ojačajte samu konturu ugla, štepajući duž same linije šava.  


Za potrebe okovratnika, iskrojila sam dve pravougaone trake - po jednu za svaki krak V otvora, tako da su bile po par cm duže od same ivice otvora. Trake sam presavila na pola po dužini i dobro peglom ispresovala liniju pregiba.


Zasecite dodatak za šavove iznad samog špica V otvora - vodite računa da pri tom ne presečete sam štep, nego se zaustavite na 1 mm od štepa.
Postavite licem prema licu krojne delove i pričvrstite ih špenadlama. 


Prišijte delove, zaustavljajući šav u samoj tački špica V otvora. Kako biste bili precizni, kad se približite na oko 1 cm od tačke špica, smanjite dužinu boda na 1 mm - na ovaj način ćete uspeti da šav zaustavite u ciljanoj tački.


Raspeglajte krojne delove i dobro ispresujte liniju pregiba. Dodatke za šavove peglajte u stranu.


Presavijte krojni deo licem prema licu, tako da je neobrađena ivica pripremljena za šivenje. 


Poravnajte krojne delove, postavljajući ih licem prema licu, pa proštepajte slojeve tkanine. Opet, štep zaustavite u samoj tački špica, a šijte tako da je na gore okrenut onaj krojni deo koji ima V oblik, dakle tako da možete da vidite tačku špica.


Pošto sam obrađivala V okovratnik, kraj trake prišivene u prethodnom koraku sam prišila i da drugi krak otvora, pa sam skratila višak materijala i obradila ivice.


Na kraju raspeglajte krojne delove, tako da dobro ispresujete linije pregiba. 


Istu tehniku sam koristila kada sam šila bočne gornje umetke na ljubičastoj haljini, ali i kreacije koje sam radila na TR Masterklasu.