Feb 17, 2014

Zlata kroj za suknju #1401


Dragi čitaoci, sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam svoj novi kroj - Zlata suknju. U pitanju je suknja sa veoma interesantnim izvrnutim olfaltnama koje se transformišu u gajke za kaiš na pojasu i prave divan reljef na tkanini. A kakva je to suknja ako nema džepove? Da, Zlata suknja ima funkcionalne prednje džepove, pa je ne samo lepa, nego i praktična.

Kroj sam nazvala Zlata, po mojoj saradnici i grafičkom dizajneru Zlati, iz Muffin Studia, kojoj se suknja veoma dopala kada ju je prvi put videla. Dopada mi se zlatno ime, nisam sujeverna, ali se nadam da će ovako lepo ime dovesti malo sreće kroju koji ga nosi.

Štepalica: Zlata kroj za suknju #1401

Štepalica: Zlata kroj za suknju #1401


Ovaj kroj sam dugo pripremala, počev od modelovanja, šivenja svih varijacija, pripremanja instrukcija za šivenje, pa do testiranja, u kom je učestvovalo tridesetak ljudi širom sveta. Više o samom procesu modelivanja i pripreme kroja ću pisati u narednim postovima,  a sada želim da vam predstavim najbitnije detalje.

Opis kroja


Zlata je lepa ženstvena suknja koja ističe figuru, sa po pet olfaltni na prednjem i zadnjem panelu, koje joj daju lep volumen i pad.

Kroj za Zlata suknju dat je u tri varijacije, kako bi zadovoljio različite potrebe i ukuse. Varijante A i B imaju izvrnute olfaltne koje se pri pojasu transformišu u gajke za kaiš. Ovi neobični detalji će učiniti da se vaša suknja ističe među ostalim. Varijacija B ima borduru koja se može dodatno naglasiti korišćenjem materijala u kontrastnim bojama ili dezenima. Varijacija C predstavlja klasičnu suknju sa olfaltnama i nema gajke za kaiš. Sve varijacije suknje imaju funkcionalne prednje džepove.

Inspirisana modom šezdesetih, suknja Zlata će biti vaš najčešće nošen komad garderobe. Najbolja stvar u vezi sa ovom suknjom je to što se može napraviti od pamuka, lana ili vune, što kroj čini aktuelnim tokom cele godine. Ukrastie suknju paspulom, ukrasnim trakama ili čipkom, ili je stilizujte sa podsuknjom od tila za svečane prilike.

Ukratko, ovo je suknja koju bi svaka dama trebalo da ima u svojoj garderobi.


Varijacije kroja


Zlata kroj za suknju nudi tri veoma interesantne varijacije.

Prva, varijacija A ima zanimljive izvrnute olfaltne, koje se na pojasu transformišu u funkcionalne gajke za kaiš, što čini ovaj model izuzetno upečatljivim i interesantnim. Izvrnute olfaltne prave divan reljef na suknji, kakav se ne viđa često.

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija A

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija A

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija A

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija A


Varijacija B je blago izmenjena u odnosu na prethodnu, sa bordurom koja čini model idealnim za kombinovanje materijala u kontrastnim bojama ili dezenima. Ako se opredelite za suptilan prelaz između dve bliske nijanse, dobićete suknju koja će biti izuzetno atraktivna, a istovremeno veoma jednostavna za uklapanje sa ostatkom garderobe. Gajke za kaiš daju mogućnost za stilizovanje kaišem u kontrastnoj boji, koji će još više istaći neobičan kroj suknje.

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija B

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija B

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija B

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija B


Varijacija C ima klasične olfaltne, koje su zatvorene par santimetata ispod samog pojasa, a nadalje stoje otvorene, dajući ovoj suknji lep volumen i pad.

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija C

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija C

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija C

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija C

Štepalica: Zlata kroj za suknju - varijacija C

fotografija: Nikola Zamurović
model: Marijana Oro

Veličine kroja


Zlata kroj za suknju dat je u opsegu veličina od 32 do 44. Krojni listovi su podeljeni u dve grupe, jedna sadrži opseg veličina od 32 - 38, a druga od 40 - 44.
Kada sam modelovala kroj, želela sam da sve veličine imaju iste ili približne proporcije kada su u pitanju položaj i širina falti u odnosu na struk, kako se ne bi desilo da najmanja veličina ima bočne falte postavljene tik uz bočni šav, a da na najvećoj veličini iste fale stoje preko butina. To je značilo da sam morala da modelujem suknju u dve osnovne veličine - po jedna za svaku grupu veličina, i da ih dalje zasebno gradiram po veličinama. Malo više posla za mene, ali garantuje da će suknja jednako lepo izgledati i na sitnijim i na krupnijim ženama.

Štepalica: Zlata kroj za suknju - tabela mera


Krojni listovi i instrukcije


Zlata kroj za suknju dat je u digitalnom formatu, kao tri PDF fajla, koji se mogu štampati na kućnom štampaču, na papiru formata A4 ili Letter. Krojni list i instrukcije su dati u odvojenim dokumentima, kako bi se uštedelo na štampi i potrošnji papira; dodatno, krojni listovi za veličine 32 - 38 i 40 - 44 su odvojeni u dva zasebna dokumenta.
Krojni list u željenoj veličini (tj. grupi veličina) je potrebno odštampati, a papire spojiti prema šemi datoj uz kroj. Prilikom štampe, podešavanja za štampu treba podesiti tako da se slika ne skalira (Page Scaling - None), a orijentaciju papira postaviti na Portret.
Svaki krojni deo je pojedinačno odštampan, što znači da nema preklapanja, pa se krojni delovi mogu iskrojiti direktno sa odštampanog krojnog lista.
Krojni delovi nemaju dodatke za šavove, pa je iste potrebno dodati prilikom krojenja materijala.

Instrukcije za šivenje su date na engleskom jeziku, a svaki korak je ilustrovan. Pored instrukcija za šivenje, kroj nudi i savete za izbor materijala, kao i za dekoraciju i stilizovanje suknje.


Potrebno krojačko iskustvo


Zlata kroj za suknju zahteva srednji do napredni nivo krojačkog iskustva. Kroj se sastoji od samo osam krojnih delova (u slučaju varijacije B ima deset delova), i nije previše težak za šivenje, ali zahteva određeni nivo strpljenja, preciznosti i urednosti. Kroj sadrži i instrukcije za šivenje, koje su na engleskom jeziku, sa ilustrovanim opisima procesa šivenja. Pored toga, uskoro planiram da objavim serijal postova na blogu, koji će dati sve potrebne informacije o samom šivenju.


Kupovina kroja


Zlata kroj za suknju košta $11.98, ali kupci iz Srbije ovaj šnit mogu kupiti za upola manje novca, tj. za 500 RSD.

Kroj se može kupiti u dolarskoj valuti preko moje onlajn prodavnice na Etsy sajtu, ili uplatom novca u dinarskoj valuti na moj žiro račun.

Napominjem da dinarske cene ne važe ukoliko kupujete preko Etsy prodavnice.

Za sve dodatne informacije o kupovini, molim vas šaljite mi email na adresu: anajan.stepalica [at] gmail [dot] com.












Povezani tekstovi

    4 comments:

    1. Bravo! Sjajne suknje, devojke su odlicno odradile posao, a ti si sve super organizovala. Drago mi je da sam i ja bila deo ovog lepog projekta i cim sredim ovu moju suknjicu, poslacu ti slike :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. Hvala Jelena! Na momente sam bila u agoniji zbog moje "dobre" organizacije :). No, svaki put naucim nesto novo, i iz tog iskustva gradim planove za sledece krojeve, kako se iste greske ne bi ponovile. I meni je drago sto si deo ovog projekta, i kao lektor i kao tester :)

        Delete
    2. cestitaaaam! bas sam se pitala kako ce da izgleda ta nova suknja! i, naravno da nisi razocarala, divna je! tj, divne su sve tri.. a svidja mi se i ime

      ReplyDelete
      Replies
      1. Hvala Ivana, drago mi je da ti se svidja kroj! :)

        Delete