Mar 17, 2011

The RTW Tailoring Sewalong – Nevidljive potrepštine, deo 2

Dragi čitaoci, tekst koji sledi je drugi deo prevoda posta koji je Šeri napisala kao uvod u već pomenuti RTW tailoring Sewalong. Originalan tekst možete pročitati ovde.

Dear readers, the following text is the second part of the translation of the post Sherry wrote as an introduction to the RTW Tailoring Sewalong she's organizing in April. She was kind to let me translate her posts to Serbian, so that my readers can follow up the Sewalong without problems. You can read the original post here.

============================================================================


Postava

Volim da koristim 100% viskoznu postavu na svojim jaknama. Ovakva postava je klizava tako da se jakna lako oblači i skida, a i prijatna je kada se dodoruje s kožom. Viskoza propušta vazduh mnogo bolje nego druge ljudski pravljene tkanine, i traje mnogo duže od sintetičke postave, koja se, po mom mišljenju, haba previše brzo da bi bila pogodna za jaknu.

Naramenice

Bez obzira da li su trenutno moderne ili ne, svakoj jakni su potrebne naramenice, kao neka vrsta ojačanja na ramenu. Izaberite tanke naramenice, dizajnirane specijalno za krojače. One su obično višeslojne, imaju različite prednje i zadnje delove, i dužine su od vrata do ramena. Ja ću koristiti ovakve naramenice:


Sastavljene su od 3 sloja: unutrašnji luk od pamučnog vatiranja je koncem uhvaćen za srednji sloj vatiranja, a zatim ufircan za spoljni sloj. Ja imam četvrtasta ramena, tako da moje naramenice moraju biti tanke, a ove konkretne naramenice su debele 7cm na najdebljem delu. 


Vatiranje za kuglu rukava

Vatiranje fino ojačava kuglu rukava, dajući mu gladak i zaobljen izgled. Koristim penasto vatiranje debiljine 3mm, koje je lagano, meko I savitljivo. Može se kupiti već isečeno u oblik potkovice, ali je bolje iseći ga prema potrebnom obliku.


Pamučna traka širine 6mm 

Iako mislim da su sve trake mešovitog sastava ovih dana, a ne 100% pamučne, trebalo bi da traku prepeglate koristeći dosta pare, kako bi se skupila pre korišćenja.


I to je to! Ako sada počnete da nabavljate potrebnu pozamanteriju, do 1. Aprila biste trebali da imate sve na okupu!

No comments:

Post a Comment