Sep 23, 2011

Rupice za dugmad / Buttonholes

Jedna čitateljka me zamolila da napravim post o otvaranju rupica šivaćom mašinom, pa sam se potrudila da joj izađem u susret. 
Postupak nije uopšte komplikovan, mada priznajem da mi je, kada sam počinjala sa šivenjem, ovaj proces bio prilično neshvatljiv. Čak i danas, posle 17 godina šivenja, ne volim da ih otvaram, mada sam se prilično izveštila. Moram da napomenem, ne tvrdim da je tehnika koju koristim najbolja moguća, niti da je knjiški primer kako se rupice otvaraju, ali meni odgovara i voljna sam da podelim svoje iskustvo sa vama. Budući da ja imam staru BAGAT Višnju, pokazaću vam kako se na njoj otvaraju rupice, mada je postupak na svim mašinama manje-više isti. 

Mnoge šivaće mašine imaju poseban program za otvaranje rupica, a neke imaju i dodatke u vidu papučica (nalik na papučicu prikazanu na slici levo), koji služe u ovu svrhu. Ja ne koristim slične dodatke, ne zato što ih smatram nepotrebnim, već zato što ih nemam. Morala sam da se snađem i da naučim kako da otvaram rupice koristeći pribor koji mi je bio na raspolaganju, tako da koristim običnu papučicu za cik cak bod (slika desno).

I had a reader request to make a tutorial on how to make buttonholes using sewing machine. Since my post describes how I use my BAGAT Višnja sewing machine (ex-YU brand, that does not exist anymore, but these machines are very common among us, ex-YU habitants), I advise you to consult your user manual first. I will translate to English only those parts of the text that are not related to this particular sewing machine brand and that provide some useful, common technique-vise information.

Many sewing machines have a special buttonhole stitch program, and  some of them have additional gadgets like presser feet (like the one displayed on the left pic) that are used for this purpose. Personally, I don't use the named gadgets, not because I find them useless, but because I don't have them. I had to make my way and learn how to make the buttonholes using the available accessories. Hence, I use a regular zik-zack presser foot when sewing buttonholes (picture on the right). 

 

Pre nego što opišem sam postupak, bitno je da znate kako da koristite mašinu. Na slici ispod sam obeležila elemente mašine koji su bitni za otvaranje rupica za dugmad. Ukoliko nemate Bagat Višnju, savetujem vam da pogledate uputstvo za upotrebu za ovaj korak.

Before I describe the procedure, you should know hos to use your sewing machine. The following few paragraphs describe how my BAGAT Visnja machine works. I advise you to take a look at your user manual for this step.


 1. Regulator boda mašine
 2. Poluga za određivanje položaja igle
 3. Poluga za određivanje širine cik-cak boda
 4. Graničnici za fiksiranje poluge 3.
 5. Regulator dužine boda
 6. Ubodna pločica
Neophodno je da podesite mašinu u odgovarajući mod da biste otvorili rupice za dugmad:
 • Postavite papučicu za štepanje cik-cak boda.
 • Ubodnu pločicu (6) posativte u položaj za štepanje cik-cak boda.
 • Polugu za određivanje položaja igle (2) postavite u krajnji levi položaj.
 • Polugu za određivanje širine cik-cak boda (3) postavite u krajnji levi položaj (0mm), i graničnicima (4) fiksirajte položaj poluge.
 • Regulator dužine boda (5) postavite na crvenu kockicu (između 0.5mm i 0mm).
 • Regulator boda mašine (1) postavite u položaj 1.


Postupak se može podeliti u pet koraka, kao što je prikazano na slici ispod.
 1. Regulator boda mašine postavite u položaj 1 i napravite par štepova. Ovim ste obradili vrh rupice.
 2. Postavite regulator boda mašine u položaj 2 i štepajte do dna rupice za dugme. Ovim ste obradili levu stranu rupice.
 3. Postavite regulator boda mašine u položaj 3 i štepajte do vrha rupice za dugme. Primetite da ovim korakom samo vraćate tkaninu na vrh rupice.  
 4. Postavite regulator boda mašine u položaj 4 i štepajte do dna rupice za dugme. Ovim ste obradili desnu stranu rupice.
 5. Regulator boda mašine postavite u položaj 5 i napravite par štepova. Ovim ste obradili i dno rupice.


Set up your machine to the buttonhole sewing mode.
The procedure can be divided into five steps, as illustrated on the picture bellow. 
 1. Set up the stitching to the position 1 and make a few stitches. This is how you sew a head of the buttonhole.
 2. Set up the stitching to the position 2 and make stitches until you reach the bottom of the buttonhole. This is how you sew a left side of the buttonhole.
 3. Set up the stitching to the position 3 and stitch back to the head of the buttonhole. Note that this step only puls your fabric back to the head of the buttonhole.  
 4. Set up the stitching to the position 4 and make stitches until you reach the bottom of the buttonhole. This is how you sew a right side of the buttonhole.
 5. Set up the stitching to the position 5 and make a few stitches. This is how you sew a bottom of the buttonhole.


Provucite konce na naličje tkanine i vežite ih u čvor pre nego što otsečete višak. Prosecite rupicu od ivice do ivice koristeći paralicu ili makazice za nokte. Videla sam da neki koriste i posebno dleto za otvaranje rupica, koje pod udarcem čekića probija rupicu. Nisam isprobala lično ovaj metod, ali verujem da je praktičan.

Pull the threads to the wrong side of the fabric and tie them up in knots before cutting them off. Using a seam ripper or a pair of small scissors, cut the buttonhole. I've seen that some use a buttonhole chisel, that cut the buttonhole under the pressure of a hammer. I haven't tried this method, but I believe it's very practical.

   

Još par korisnih informacija.
Ukoliko niste ranije otvarali rupice za dugmad, savetujem vam da prvo isprobate ovu tehniku na ostacima tkanine, pre nego što počnete da šijete na konkretnom komadu garderobe. Obratite pažnju na to da se šavovi koji se prave prilikom otvaranja rupice veoma teško paraju, pa je nekad veoma bitno da iz prvog pokušaja napravite savršenu rupicu. Tkanine poput satena, pliša i somota su posebno problematične kada je paranje u pitanju. Takođe, bez obzira na to koji materijal imate pod rukama, trudite se da sve vreme tokom šivenja rupice za dugme držite tkaninu zategnutu i da ravnomerno povlačite materijal kroz mašinu.
Da biste dobili lepe, uredne, rupice za dugmad potebno je ojačati materijal lepljivim platnom, koje mu daje čvrstinu i omogućava da tkanina lako klizi između zubaca transportera i papučice. Ukoliko radite sa laganim, lepršavim materijalima, posebno je važno da ojačate tkaninu lepljivim platnom. Bez lepljivog platna, može se desiti da se tkanina zapetlja i uvuče u rupu u ubodnoj pločici, što dalje šivenje čini nemogućim. 
Kada određujete položaj rupica za dugmad na košuljama, jaknama, blejzerima ili kaputima, savetujem vas da prvo odredite položaj rupica na vratu i na vrhu grudi. Zatim odredite, na osnovu položaja ove dve rupice, odgovarajući razmak ostalih rupica i, shodno tome, njihov položaj. Na ovaj način ćete se osigurati da vam garderoba lepo, glatko, stoji na grudima i da se ne prave ružne rupe koje se otvaraju između dva dugmeta. 

Few more useful information.
If you haven't sewn buttonholes before, I advise you to try this technique on fabric remnants before you start sewing on the actual garment. Note that the buttonhole stitch can not be ripped off easily, so you'll might have a single chance to make a perfect buttonhole. Fabrics like satin, velvet and corduroy are especially difficult to rip off the seams from. Also, no matter which fabric you're working with, make sure you keep it straight and well strained, and that the machine is uniformly fed by the fabric.
In order to get nice and neat buttonholes, the fabric needs to be interfaced with a fusible interfacing that'll give it some sturdiness and provide that the fabric slides well under the presser foot. If you're working with light, fluid fabric, it is essential to apply interfacing. Otherwise, the fabric might get stuck under your presser foot, making the further stitching impossible. 
When defining position of the buttonholes on shirts, jackets and coats, I advise you to determine a position of the buttonholes on the neck and on the apex of your breast first. After that, arrange the remaining buttonholes. This way your clothes will sit well on your chest, without having those ugly gaps between two buttons. 

6 comments:

 1. Anonymous9/23/2011

  Hvala Ana na iscrpnom i jako korisnom postu,i sama sijem na istoj masini. Nemam bas neki sivaci staz(tek se 2 god ucim i sijuckam,a takodje sam samouka snajderka :)))) Ali,da se pohvalim,da sam i sama tako otvarala rupice,bez pracenja uputstava... ;) napredujem! Veliki pozdrav,Raki

  ReplyDelete
 2. My first sewing machine was my grandmother's and all it sewed was straight stitches. However; I sewed my way through college with it. Thanks for sharing :)

  ReplyDelete
 3. Anonymous3/16/2012

  Tek nedavno sam nabavila Visnja BAgatovu masinu i nije mi bas jasno kod izrade CIK-CAKA. Da li rucica 3 moze stajati na odredjenom broju bez granicnika za fiksiranje tj. da se rucisa ne vraca sama na nulu ako nije granicnik upotrebljen. To pitam jer je to moglo na prethodnoj bagat masini na kojoj sam radila a na ovoj Visnji ne mogu. POsto sam je tek kupila ne znam da li je to kvar ili je takva masina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9/07/2012

   Procitah vasu nedoumicu pa sam resio da vam odgovorim,rucica 3 koja sluzi za podesavanje cikcak boda kod starijih modela npr slavice je mogla kada se postavi u odredjeni polozaj da ostane u njemu i to bez podesavanja granicnika 4.na kasinijim modelima je ugradjena opruga tako da kao npr.Visnje ako ne fiksirate polugu 3 sa granicnicima 4 onda ce se uvek ona vracati na racan bod tj na 0.Ono sto je dobro kod Visnje je to sto kada jednom fiksirate cikcak bod na odredjenu sirinu ne morate stalno da otpustate vijke granicnika ako zelite da predjete na ravan bod,vec je dovoljno da polugu 3 malo povucete na dole i sama se vrati u polozaj 0 a uvek vas ceka zapamcena sirina cikcak boda ako u toku sivenja zelite da se vratite na istu.Ja koristim bagatovu Danicu na kojoj tu opciju nemam pa mi je potrebno da se svaki put kada zelim da prelazim sa cikcaka na ravan bod ili obrnuto se igram sa granicnicima.U svakm slucaju vasa masina je potpuno ispravna,to je normalno sto ste pitali! :) nadam se da sam vam pomogao,pozdrav! :)

   Delete
 4. @Anonymous

  Ako imas uputstvo od masine,mislim da je objašnjeno a ako nemaš javi sa sa mail adresom da ti pošaljem u PDF formatu

  http://masinski-kutak.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. Anonymous6/06/2013

  Ana odlican post,a sto se tice papucica,nemoj da se sekiras sto ih nemas,jer Bagatova papucica za otvaranje rupica izgleda potpuno isto kao i obicna standardna papucica,samo sto ima pozadi dodatak u vidu granicnika kojim ``kao`` odredis duzinu rupice,u sustini nista spektakularno!Pozz

  ReplyDelete