Sep 16, 2013

Ikona kao print na garderobi? / Icon print on garments?

Juče mi je prijateljica prosledila link na novu kolekciju modne kuće Dolce & Gabbana, koja me navela na razmišljanje o komercijalizaciji raznoraznih neočekivanih motiva. Skoro cela kolekcija za 2014. godinu je inspirisana pravoslavnim freskama i ikonama, kao i različitim pravoslavnim religijskim motivima (kako Nataša reče, izgleda da su u pitanju motivi iz katoličke katedrale, mada mene jako podsećaju na freske koje viđamo po pravoslavnim crkvama, ali ja nisam nikakav znalac). 
Na prvi pogled, pomislih - kakav kič! Međutim, uložih izvestan napor da sagledam kolekciju objektivnije, trudeći se da zanemarim svoje lično mišljenje o religiji (koje ovde ne želim da iznosim), kao i osećaj da manekenke nose slike pravoslavnih svetaca na sebi i podsećaju na moderne časne sestre. Nakon tog, mentalnog napora, haljine su mi bile manje kičaste, neke su mi bile čak i lepe, ali je stav da ništa slično ne bih obukla ostao.
Šta vi mislite o ovoj kolekciji? Da li biste nosili ovakvu garderobu, i da li se ovakav koncept suštinski razlikuje od eksploatacije arapskih arabeski?

A friend of mine sent me a link to new collection of Dolce & Gabbana, which made me think of commercial use of some rather unexpected motifs. Almost all collection for 2014 is inspired by orthodox frescoes and icons, as well as various orthodox religious motifs (the frescoes appear to be from a Catholic cathedral, though they remind me of orthodox frescoes, but I am no specialist on the subject).
My first thought was - it's such a kitsch! However, I made a certain effort to look at the collection more objectively, trying to disregard my personal opinion on religion (which I\m not going to discuss on here), as well as a feeling the models are wearing paintings of orthodox saints and they remind of modern nuns. After this mental effort the garments were less kitsch to me, however it didn't change my mind - I would never wear such a dress.
What do you think of the collection? Would you wear these garments, and does this concept anyhow differs from exploitation of the Arabic arabesques?

Sve slike su preuzete sa zvaničnog sajta kuće Dolce & Gabbana.
All the images were taken from official website of Dolce & Gabbana.
9 comments:

 1. Draga Ana,

  Po mom skromnom misljenju, haljine su lepe, narocito 1. i poslednja koju ste prikazali. Ja odavno mislim da ovde nema dovoljno nase tradicije u modi, tek u naznakama. Time se moglo igrati uvek, ali elegantan - ali i skup nacin.
  Volim sto tragate, a to ce Vas odvesti daleko. Kumina haljina je veoma lepa.

  Pozdrav Maja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Majo, hvala na komentaru. Kada su oblik i boje haljina u pitanju, nemam zamerki. Poslednja haljina je i meni lepa, ali samo zato sto freska nije toliko ocigledna. Kada sam sliku malo uvecala, freska mi je opet bola oci.
   Jednostavno, ovo nije za mene, a to govorim bez osude i kritike. Zanimalo me da cujem sta drugi misle o kolekciji, jer je moja drugarica, koja mi je skrenula paznju na istu, fascinirana njom i ima potpuno drugacije misljenje od mene.

   Delete
 2. The "look" is wonderful. The religious icons are not something I would wear. I was brought up in a convent environment and while i love the "print" of it all it is just not for me. The colors and shapes are wonderful, however.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bunny, I agree with you. I loved the shapes and the colors, but not the motifs.

   Delete
 3. Zdravo, Ana!
  I mene je zaintrigirala ova "nova" moda, pa sam takođe malo istraživala :)
  Naišla sam na informaciju da su ikone na haljinama ikone sa mozaika iz katoličke katedrale Monreale koja se nalazi na Siciliji. Katedralu je sagradio u XII veku Vilijem II Dobri u normanskom stilu (raskol crkve je bio 1054). Mozaici su rađeni u vizantijskom stilu. A čini mi se da ima i arapskih motiva. Katedrala je stilski mešavina istoka i zapada. Pa mi tako D&G kolekcija liči na ekumenističku ili ujediniteljsku poruku. Haljine su toliko lepe, da ne mogu da ih doživim kao provokaciju. Ali mislim da ih ne bih nosila :)
  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cao Natasa, hvala na komentaru i na istrazivanju, bila si mnogo temeljnija od mene :). Ni ja kolekciju nisam dozivela kao provokaciju, pogotovo jer se vidi da je ulozen trud da garderoba izgleda prilično luksuzno. Na specifican nacin je i lepa. Mozda me ova odeca ponajvise podsetila na odoru koju papa nosi - raskošne boje, gust vez i hriscanski motivi. Zato mi i manekenke izgledaju kao moderne casne sestre.

   Delete
 4. Anonymous9/17/2013

  I agree, it is horribly kitsch-y.. But I'm not going to denounce it, it's just a fashion after all..that reminds me my favourite quote from Nabokov:
  "But fashion is a creature of man's mediocrity, a certain level of life, the vulgarity of equality, and to denounce it means admitting that mediocrity can create something (whether it be a form of government or a new kind of hairdo) worth making a fuss about"..

  ReplyDelete
 5. Recimo da mi se sviđa zbog toga što su ovo ipak modeli koji se viđaju samo na modnim pistama :) Raskošno je i vidi se da je previše truda uloženo.
  A podseća te na pravoslavne freske i ikone zato što je katedrala rađena u vizantijskom stilu u kom je i većina naših manastira i crkvi rađena.
  Koju su poruku hteli da prenesu ne znam, ali je činjenica da se to što oni urade prenese i na svakodnevne delove garderobe, pa je ono što me brine konkurs poput ovog http://www.frontrowsociety.com/boutique/modules/contest/designbrief.php?cid=66 (vrati se na početnu pa vidi radove učesnika). Znači možemo da očekujemo da ćemo viđati print fresaka i ikona na majicama (ili daleko bilo helankama), kao što sad viđamo lobanje i krstove...
  Ja sam lično protiv stavljanja likova svetitelja i verskih motiva na odevnim predmetima.

  ReplyDelete