Dec 23, 2013

Kako skratiti rajsferšlus za jaknu

Koliko često šijete jakne sa rajsferšlusom? Imate li omiljeni tip rajsferšlusa koji uvek koristite? Šta radite kada kroj traži rajsferšlus nestandardne dužine? Umete li da skratite rajsferšlus, i kako to radite?

* to read the text in English, click here.


Pre koji dan sam počela da radim na novoj jaknici koja, pogodićete, ima rajsferšlus zakopčavanje. To mi dade ideju da vam pokažem veoma jednostavnu tehniku koju koristim gotovo kod svakog rajsferšlusa. 
No, pre toga, par tehničkih informacija o samim rajsferšlusima za jaknu. Ovi mehanizmi postoje u različitim dužinama i sa različitim zupcima, koji mogu biti metalni ili plastični, kao i pojedinačni ili spiralni.Ja najčešće radim sa rajferšlusima koji imaju plastične, pojedinačne zupce. Iako mi se najviše sviđa izgled metalnih rajsferšlusa, ovi mehanizmi mi često deluju previše grubi ili veoma teški za jakne od laganih ili mekih materijala. Spiralne rajsferšluse uvek izbegavam jer, iskreno, meni nisu preterano lepi. Dakle, ostaju plastični, sa pojedinačnim zupcima.

Slike preuzete odavde

Plastični rajsferšlusi sa pojedinačnim zupcima se veoma lako skraćuju. Zupci se lako mogu ukloniti, ali ostaje pitanje kako i čime osigurati glavu rajsferšlusa da ne spadne sa trake? Pokazaću vam u narednom tekstu kako ja to radim.
Izmerite koliko od rajsferšlusa treba da otsečete, obeležite na traci rajsferšlusa liniju. Ja obično merim rajsferšlus direktno na jakni, jer sam tako sigurna da ću odmeriti tačnu dužinu koja mi je potrebna.


Izmerenu dužinu smanjim za 2-3 zupca, kao što je prikazano na slici - gornja špenadla obeležava tačnu dužinu, dok donja predstavlja dužinu smanjenu za dva zupca. Na ovaj način se osiguravam da se zupci rajsferšlusa neće zaglaviti u samom šavu. 


Zatim koncem u odgovarajućoj boji napravim graničnik iznad prethodno obeleženog zupca. Napravim par bodova oko trake, a zatim dodatno ojačam novi graničnik, praveći sitne bodove oko prethotno prošivenog konca.


Kada sam napravila graničnik, mogu da uklonim višak zubaca, za šta koristim par malih klešta za žicu.


Uklanjam jedan po jedan zubac, u smeru od vrha rajsferšlusa ka novom graničniku. Na ovaj način se osiguravam da neću oštetiti konac graničnika, niti neki od zubaca koji mi trebaju :-).


Kada sam oslobodila dovoljno trake, otsecam višak zubaca, i imam rajsferšlus u dužini koja mi treba.


Kada prišivam rajsferšlus za materijal, dodatno osiguram graničnik, tako što traku iznad graničnika savijem u stranu, a zatim još jednom uvijem, kako bih stvorila pregib koji će sprečiti glavu rajsferšlusa da spadne sa trake.


Evo kako rajsferšlus izgleda kada je prišiven i zakopčan. Primetićete da sam desni deo ostavila dužim, htela sam da malo fazoniram jaknu. Glava rajsferšlusa je osigurana, neće spasti, a moja izmena je praktično nevidljiva. Ako želim dodatno da se osiguram, mogu da dodam graničnik i na desnu stranu mehanizma, no o tome ću razmisliti kada jakna bude gotova.


Verovatno ste primetili duplirane postove - jedan na srpskom, a drugi na engleskom jeziku. Htela sam da probam da olakšam čitaocima i učinim članke čitljivijim. Javite mi da li vam ovakav način blogovanja odgovara!

Povezani članci

4 comments:

 1. Uvek me rasjferšlusi pate:))) Prosto dobijem tremu kad treba da ga ušijem...
  Što se tiče ovog načina pisanja postova meni više odgovara ovako! Ali kako god ih pisala, ja ću ih čitati;)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. U tom slučaju ću se potruditi da uskoro napišem još koji post na temu rajsferšlusa, svih tipova. U svakom slučaju, drago mi je da sam ubola temu!
   I drago mi je da ti se sviđa novi koncept pisanja, uvek si dobrodošla!

   Delete
 2. Odličan post, Ana! Ovo mi je baš trebalo! I strašno mi se sviđa drugi kraj koji si ostavila da bude duži, baš je šmekerski :) Hvala puno što si ovo podelila sa nama!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Jelena, drago mi je da je tutorijal od koristi!

   Delete