Jan 23, 2014

Kako dodati faltu za komociju na postavi jakne



Kada šijete jaknu, blejzer ili kaput, koliko vodite računa o udobnosti odeće i o tome kako ćete se kretati u njoj? Da li vam je bitno da odeću skrojite tako da vam daje lufta za normalne pokrete tela? Ako možete da napravite malu izmenu na kroju, koja će vašu garderobu učiniti praktičnijom i komotnijom, da li ste spremni da odvojite koji minut više za to? 
Danas ću vam pokazati jednostavnu tehniku koja daje odgovore na ova pitanja: naučute kako da dodate faltu za komociju na postavi jakne.

Dakle, falta za komociju se dodaje na zadnji srednji krojni deo prsluka, a svrha joj je da smanji potencijalnu tenziju koju sama postava može stvarati prilikom kretanja tela. Verovatno ste naučili da postava treba da bude istih dimenzija i kroja kao i spoljni sloj odeće (što je potpuno tačno, jer je bitno da postava ne pravi zadebljanja ispod odeće), ali ovakva falta ne pravi nabore i zadebljanja, a dodaje postavi tih par santimetara po širini, zbog kojih je jakna komotnija za nošenje.
Dodavanje falte za komociju je jednostavno, i zapravo ne zahteva izmenu kroja, već samo korekciju prilikom krojenja mateijrala. Kada postavljate zadnji srednji panel prsluka na materijal, stavite ga tako da je pomeren 4 - 5 cm od pregiba tkanine, i tako da je linija pravca niti na kroju paralelna sa linijom pregiba. Primetite da je na slici ivica kroja potpuno ravna, ali kroj može imati i relativno zakrivljenu ivicu, međutim, postupak je potpuno identičan ovom koji prikazujem.
Špenadlama pričvrstite kroj za materijal i profircajte sitnim bodom liniju, prateći ivicu kroja.


Dobro ojačajte krajeve firca, kako se isti ne bi oparao. Uklonite kroj sa materijala. Dobili ste faltu ukupne širine 8 - 10 cm.


Prepeglajte faltu, ravnomerno je šireći sa obe strane profircanog šava.


Firc zadržite sve dok ne prišijete opšivak okovratnika i volan struka. Ukoliko vaš kroj nema volan, proštepajte mašinom faltu od struka do poruba, ostavljajući gornji deo falte samo profircanim.



Kada ste sastavili celu postavu - i prednje i zadnje delove, kao i dodali rukave, uklonite konac sa falte. I to je to! Dobili ste faltu za komociju. Nije bilo posebno teško, zar ne?


Povezani članci


2 comments:

  1. Kao i uvek veoma lako kad nam pojasnis detalje! Hvala puuuno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da je od pomoći, i da je tehnika jasno opisana. Obično neke ovako očigledne sitnice naprave veliku razliku kad je udobnost odeće u pitanju.

      Delete