May 16, 2014

Sewing Indie Month - Džulija Garmenter u gostima


Danas imam zadovoljstvo da vam predstavim Džuliju, dizajnerku koja stoji iza bloga Garmenter, koji ima veoma zanimljiv koncept poslovanja, kakv nisam imala prilike da vidim ranije. Naime, Garmenter prodaje krojeve za osnovne krojeve, od kojih kasnije možete napraviti bilo koju varijaciju modela. Takođe, krojevi nisu štampani na papiru, već na pamučnom platnu, tako da možete direktno sa platna da iskrojite kroj i sašijete ga prema svojim merama. Jednom kada ste korigovali kroj tako da vam je potpuno taman, možete ga koristiti kao osnovu za pravljenje vašeg kroja, ali možete i pratiti fenomenalna i veoma jednostavna uputstva za pravljenje modela, koja se nalaze na samom sajtu Garmenter. Dakle, ne dobijate samo kroj za osnovni model, već i lekcije iz modelovanja krojeva, kao i pomoć za kroigovanje modela kako bi bolje stajao na vašem telu. 

Madeleine haljina i Aleksa suknja su samo neki od mnogih modela za koje možete naći instrukcije na Džulijinom blogu, pa vam savetujem da posetite njen blog i pokupite njene sjajne ideje i naučite neku novu tehniku.Džulija je bila ljubazna da sa vama podeli sjajan tutorijal za pravljenje mini nafaltane suknjice, koju možete napraviti i bez kroja! Kaže da je bila inspirisana mojom Zlata suknjom, što mi je veoma drago.

Tutorijal za suknju bez kroja, inspirisan Zlata suknjom

Kao deo događaja Sewing Indie Month, imam čast da gostujem kod AneJan, sa tutorijalom po mom izboru! Zato sam pomislila da napravim tutorijal za jednostavnu suknju, inspirisanu Štepalicinom Zlata suknjom, ali bez korišćenja kroja.

Sve što vam je potrebno je oko pola metra relativno debelog trikotažnog materijala (dugo sam tražila dobar neopren materijal, ali sam na kraju morala da dignem ruke od njega), konac u odgovarajućoj boji, lastiš širine 3 cm kao pojas, kao i sve uobičajene džidžabidže koje koristite prilikom šivenja.Koraci:

1. Iskrojte pravougaonik
Ova suknja se pravi od jednostavnog pravougaonika. Dimenzije pravougaonika zavise od dve veličine:
  • Obim struka (x), na mestu gde će se nalaziti pojas suknje, umanjen za 3 cm, kako bi se uzela u obzir i rastegljivost trikotažnog materijala, i opet uvećan za 30 cm kako bi suknja imala širinu pri porubu. Ovih 30 cm ćemo ukloniti faltanjem.
  • I dužina suknje (y), određena dužinom između pojasa suknje i tačke na butinama gde želite da se nalazi poub suknje, uvećana za 4 cm, za pregib poruba.

2. Rasporedite falte
Svrha falti kod ovog modela je da uklone onih 30 cm viška koje smo dodali u prethodnom koraku, ali samo duž pojasa, i to tako da su falte ravnomerno raspoređene duž pojasa. U ovom slučaju, pregib falti će iznositi 3 cm, što da ćemo imati ukupno 10 falti. Pre nego što počemo da faltamo suknju, potrebno je da odredimo rastojanje između falti, za šta nam treba veličina x određena u prethodnom koraku. Sve što treba da uradite je da podelite x sa brojem falti koje imate (u našem slučaju 10), i dobićete rastojanje između falti (ovu veličinu ćemo ubuduće zvati “z”). Dakle, x / 10 = z. A sad, da napravimo falte!
  • Pošto je ovo jedan veliti pravougaonik, imaće samo jedan šav koji spaja delove, a to je središnji zadnji šav. Međutim, ovaj šav će biti postavljen između dve susedne falte, kako ne bi ometao raspored istih. To znači da ćemo početi sa svake strane pravougonika, udaljivši se za z/2 od ivice Na ovaj načun, rastojanje između dve falte sa obe stane šava biće jednako z.
  • Kao što smo već utvrdili, počnite od tačke udaljene za z/2 od jedne od ivica pravougaonika. Udaljite se od te tačke za 3 cm, obeležite tačku, pa se potom udaljite od nje za dužinu z. Nastavite dok ne dobijete 10 falti.
  • Na kraju, raspored falti bi trebalo da izgleda otprilike ovako:
    z/2 , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z , 3 , z/2

* Koristila sam špenadle da obeležim falte.

3. Obeležite dužinu falti
Kako biste znali gde se falte završavaju,  ili kako biste znali gde treba da zaustavite šav, profircajte vodoravan štep na otprilike 12 - 15 cm od pojasa.


4. Prepeglajte falte i pričvrstite ih špenadlama
Na dasci za peglanje prepeglajte svaku od falti, tako da je zatvorena, i usput je pričvrstite špenadlama.


5. Prošijte i ispeglajte falte
Kada su sve falte prepeglane i pričvršćene špenadlama, prošijte ih vertikalnim šavovima od vrha pravougaonika do firca. Ne zaboravite da ojačate šav na početku i kraju. U ovom trenutku možete odabrati tip falti koje želite da ima vaša suknja.
Možete sve falte prepeglati u jednom smeru, ili ih prepeglati simetrično dvostrano tako da prave olfaltne. Kako god da odlučite, pričvrstite svaku od falti za glavni materijal prilikom peglanja.


6. Prišijte lastiš za struk
Pošto koristimo trikotažni materijal, moramo se osigurati da nam suknja neće spasti niz butine. U tu svrhu ćemo koristiti stari dobri lastiš. Dakle, uzmite širok lastiš i pričvrstite ga za lice materijala, koristeći endlericu ili jednostavan cik cak bod.


7. Zatvorite zadnji šav, izvrnite suknju i prošijte uz ivicu
Pre nego što  završimo posao na pojasu, proštepajte zaBefore we finish udnji šav, koristeći isti bod koji ste koristili i za prišivanje lastiša. Za kompletiranje posaja, pratite sledeća dva koraka.
  • Najpre, prevrnite lastiš ka naličju suknje, i pričvrstite ga sa po jednvake dve falte.
  • Potom, šijući sa lica suknje, prišijte lastiš za glavni materijal koristeći niz vertikalnih šavova prišijte lastiš za materijal tako da štep ide duž šava falte. Na ovaj način sakrivate štep unutar postojećeg vertikalnih šavova.

9. Porubite suknju
Sve što je ostalo da se uradi je da porubite suknju, pri čemu je nevidljivi bod najelegantniji način da se ovo izvede. Umesto njega, možete koristit i dupli štep, što će suknju dati sportski izgled.


I voilá!

Nadam se da ste uživali, i želim vam srećan Sewing Indie Month!
/Julia, from www.garmenter.com

No comments:

Post a Comment