Apr 14, 2019

Kako smanjiti dužinu drapiranog dekoltea

Nedavno sam videla pitanje kako korigovati kroj za bluzu sa drapiranim leđnim dekolteom, tako da se leđni izrez podigne, tj. zatvori, ali da drapirani efekat ostane kao detalj na modelu.


Ovaj model je iz časopisa La Mia Boutique, a poslužila sam se fotografijom iz časopisa da ilustrujem problem. Dekolte na bluzi je prilično otvoren, pada gotovo do pojasa, a osoba koja šije ovaj model bi volela da leđni okovratnik bude otvoren otprilike do linije brushaltera, iz praktičnih razloga.

Crvenom linijom sam ilustrovala željeni oblik i dubinu novog leđnog okovratnika. 
Premerite dužinu ove krive - krojački metar postavite na ramena, pustite da traka metra padne niz leđa kao što je ilustrovano, i tako ćete dobiti meru željenog obima leđnog okovratnika. Dobijenu cifru podelite sa dva, pošto radimo sa polovinom kroja za bluzu.


Evo kako originalni kroj izgleda. Neobičan oblik je ono što najčešće zbunjuje i pravi muke prilikom korekcije kroja. Napominjem da korekcija koju planiram da prikažem ne može da se izvede na materijalu, nakon što je isti već iskrojen po originalnom kroju. Ovakva korekcija zahteva izmenu na samom kroju, i pre sečenja materijala. 
Takođe napominjem da je uvek mudro korigovani kroj prekontrolisati i testirati šivenjem uzorka od nekog jeftinog materijala.


Dakle, kroj presecite duž linije preklopa, koja razdvaja telo bluze od opšivka okovratnika.
Potom na kroju iscrtajte niz kosih linija, koje spajaju bočnu ivicu kroja sa sredinom leđa i sa gornjom ivicom kroja, kao što je prikazano na slici ispod. Primetite da na bočnoj ivici kroja iscrtane linije počinju negde od visine struka, i ravnomerno su raspoređene duž ivice, sve do pazuha.
Broj linija nije fiksan, no, što ih je više, to će i izmena biti preciznija, pa savetujem da ih iscrtate desetak.


Zasecite kroj duž iscrtanih linija, pa počnite da preklapate krojne delove kako biste suzili kroj. Duž bočne ivice kroja paneli ne treba da se preklapaju, već da formiraju glatku krivu, pa je svo preklapanje panela duž sredine leđa i gornje ivice kroja. Gledajte da dubina preklopa bude ujednačena, a cilj je da dužina gornje horizontalne linije bude jednaka novoj dužini leđnog okovratnika (tj. njenoj polovini) - horizontalna crvena linija na slici. Dakle, morate imati kontrolnu širinu ka kojoj idete, i preklapajte iskrojene delove ravnomerno, sve dok istu ne postignete.
Ujedno, novi oblik kroja će biti oivičen crvenim linijama koje vidite na slici.



Kada ste postigli željenu dužinu leđnog okovratnika, fiksirajte krojne delove, pa precrtajte novi krojni panel na novi list papira. Na kroju obeležite horizontalnu liniju, paralelnu sa gornjom ivicom kroja, a postavljenu na oko 6-10 cm ispod pazuha.


Kopirajte kroj, počev od isprekidane linije pa naviše, pa ga preslikajte kao u ogledalu i pripojte kroju za bluzu. Gotov kroj bi trebalo ovako da izgleda.


Primetite da se isti princip koristi i za dekolte na prednjem delu tela. Logično, ukoliko želite da povećate obim dekoltea, umesto skupljanja ukrojenih delova, potrebno je da ih širite dok ne dobijete željenu dužinu.

I na kraju, evo kako originalni (crveni) i korigovani (plavi) krojevi izgledaju na ovoj uporednoj slici.



Povezani tekstovi



No comments:

Post a Comment