Mar 18, 2011

Nedovršen posao / Unfinished business

Ovo je kaput koji stoji nedovršen u mom ormanu već godinu dana. U pitanju je kroj iz Burde 9/2003, #107. Kaput sam počela da šijem krajem 2009. godine i skoro da je gotov, ali nikako da se nakanim da ga dovršim.
Obično šijem stvari u jednom dahu, posebno kada mi se jako dopadaju (što je slučaj sa ovim kaputom), ali sam stala sa radom kada sam shvatila da sam kaput previše skratila. Trenutna dužina koju ima, ovako neporubljen, je idealna, ali će porub oduzeti par santimetara od dužine, pa će kaput biti iznad kolena. Još tada sam smislila kako da rešim problem - našivanjem trake koja bi predstavljala falš porub, ali mi je falilo parče tkanine odgovarajuće boje i debljine. 
Kaput je od sitnog somota, koji gotovo da liči na pliš, a postavljen je zlatnim satenom. Ono što je preostalo da uradim je da malo skratim rukave, da porubim kaput, da preštepam ivice i prišijem dugmad. To zaista nije mnogo posla, ali nisam uspela da se nateram da to odradim. Ponadala sam se da ću, ako postavim slike i tekst na blog, samu sebe izazvati da dovršim započeto.


This is a coat that's been sitting unfinished in my closet for more than a year. It's BWOF 9/2003, #107 pattern. I started sewing it back in 2009, and it's almost done, but I can't seem to make myself to finish it.
I usually sew in a heartbeat, especially when I like the garment I'm sewing (and that is the case this time), but I stopped sewing the coat when I realized I cropped the coat too much. Its current length is ideal now, when the coat isn't hemmed, but hemming it will reduce the length by few centimeters, and the coat will be above knees. Back then I knew there was a simple solution to the problem - sewing on a strip of fabric onto the hemline thus making a new, faux hemline. However, I lacked a piece of fabric of the right color and weight. 
The coat is made of thin corduroy that almost feels like velvet, and the lining is golden satin. Here's what's left to do on the coat: to shorten the sleeves a bit, to hem the coat, to topstitch the edges, and sew on the buttons. It's not much work, but I haven't forced myself to do it. I thought that, if I post about it, I'll force myself to finish the started.

No comments:

Post a Comment