Jan 30, 2014

Kako napraviti ukrasne rese od ostatka materijala


Danas ću da vam pokažem kako sam napravila rese od materijala na jakni. Ovo i nije baš pravi tutorijal, više razmena ideja, možda vam bude zanimljivo.


Dakle, kada sam šila jaknu, ostali su mi mali komadi materijala, od kojih sam htela da napravim rese. Iskrojila sam trake materijala, jednake širine, ali su trake bile relativno kratke - po 10 - 20 cm duge. Oparala sam nekoliko niti sa svake od traka, kako bih dobila rese.

rese-od-tkanine

rese-od-tkanine

Trakice sam špenadlama pričvrstila za ivicu jakne, preklapajući malo krajeve susednih trakica, kako se ne bi video prelaz sa jedne na drugu. Primetite da su rese postavljene u smeru ka bočnoj strani jakne. Na dalje sam jaknu šila koristeći uobičajenu tehniku prišivanja postave za jaknu.
Samu ivicu trakica, tj. resa, sam naknadno ručno obradila, praveći sitne kružne bodove oko same tkanine a uz ivicu resa, koristeći konac u odgovarajućjo boji. Na taj način sam zaštitla tkaninu od daljeg paranja; praktično sam ručno izendlala ivicu materijala. Zbog sitnog boda i boje konca ova intervencija se ni ne vidi na materijalu, pa nisam mogla da uslikam detalj.

rese-od-tkanine

Povezani članci

4 comments:

  1. Sjajno si se snašla ...ja sam radila to isto na jednoj suknji.Možda je lakše . Tu gde sam želela rese ,duž te niti budućeg paranja ,koncem u adekvatnoj boji radila sam cik -cakom .Potom sam uz pomoć lenjra i sapuna dobro obeležila (obojila )cik-cak bod. Tada sam traku prišila na naličje tkanine ,prvo fircanjem ,pa onda korekcija ako je negde nešto pobeglo ;) i onda štep .Na kraju sa zadovoljstvom paranje .Iskustvo samouko; preneseno iskustvo sa obrade stoljnjaka od panama platna .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i to mi je palo na pamet, ali eto, resih da probam ovako. Nisam bila 100% sigurna kako cu na kraju da tretiram rese - prva ideja je bila da prisijem trakice za jaknu, pa da ih oparam do same ivice jakne, i eventuralno skratim visak duzine sa resa do duzine koja mi se svidja. Tek posle sam odlucila da ipak na trakicama ostavim odredjenu sirinu tkanog materijala, a ostatak da budu rese. Nekad imam jasan plan, nekad smisljam u hodu. Ali, tako nastaju dobre ideje, zar ne?

      Delete
    2. Da,upravo tako je i kod mene ...ovaj prvi plan bi ti otežao šišanje resa jer je pitanje kolko bi jednake bile o tome sam i ja razmišljla .Najbolje je ,zaboravila sam ,izvuči nit i definisati širinu resa i ivicu šića ;) Ja obožavam resiceeeeeee!

      Delete
  2. zanimljivo.. ja sam mislila da je materijal imao vec te rese po ivicama (imala sam ranije takve neke primerke).. svidjaju mi se rese :)

    ReplyDelete