Jan 29, 2015

Jakna sa duplim reverimaKonačno imam konkretnu odeću da vam pokažem, jer sam se nakanila da uslikam novu, sveže sašivenu, jaknu.

Već neko vreme sakupljam na Pinterestu slike zanimljivih jakni sa neobičnim detaljima.  Volim da vidim interesantne revere, kragne, kopčanje, sve ono što čini da jedan komad odeće odskače u mnoštvu drugih stvari. Neretko me inspiriše više stvari istovremeno, i onda se trudim da spojim najbolje detalje koje sam videla na više različitih stvari u jedan komad odeće. U takvim situacijama mudrost je ne preterati, i pametno uklopiti elemente u jednu celinu, tako da ona na kraju izgleda skladno, a ne kao cirkuski kombinezon. Pored toga, trudim se da ostanem dosledna svom stilu, i napravim garderobu koja mi je udobna i lepa, i za koju sam sigurna da ću je rado nositi. Nema ničeg goreg od toga da utrošim silno vreme i trud u nešto čime na kraju nisam oduševljena.

Štepalica: Jakna sa duplim reverima, inspiracija

Ovaj put, htela sam da eksperimentišem sa duplim reverima. Ideja je potekla od teksas jakne (levo na slici), čiji dizajner mi je ostao nepoznat. Jako mi se dopala ideja dvostrukih revera - to nije nešto što svakodnevno možete videti na odeći. Međutim, nisam želela da jakna bude previše neobavezna, pa sam želela da izbegnem teksas, rips i keper kao materijale. Koža mi je zvučala kao mnogo bolja ideja.

Nisam želela da koristim rajsferšlus, iako volim kako on izgleda na jaknama. Ali već nekoliko uzastopnih jakni sam šila sa ovim detaljem, pa sam želela da ovaj put napravim nešto drugačije. Tu je uskočila ideja da kopčanje bude bez preklopa, uz pomoć žabica, kao na jakni Aleksanda Mekvina (slika u sredini). Pored kopčanja, Mekvinova jakna je imala i fenomenalan volan na struku, koji mi je jako privukao pažnju. Nisam se baš usudila da napravim tako raskošan volan, ali sam poželela da nešto od tog detalja prenesem na svoju kreaciju.

I konačno, poželeh da jakna bude jednako interesantna i s leđa. pa sam rešila da volan ukrasim pregibom kakav sam videla na jakni dizajnera Hajdera Akermana (slika desno). 

Kako sam spojila ove elemente možete videti na slikama ispod. Ni jedan detalj nisam identično prekopirala, ali sam iskoristila ideje.

Štepalica: Jakna sa duplim reverima

Materijal koji sam koristila je veštački velur predivnog tkanja, koji tek kad mu se veoma približite otrkiva da nije u pitanju prevrnuta koža. Čak bi vas i dodir istog zavarao, jer je pod rukom osećaj identičan prevrnutoj koži. Tkaninu sam kupila pre dosta godina, bez jasne ideje šta od nje da sašijem, i čuvala za neku posebnu priliku. Materijal je tkan, tako da je fenomenalan za rad - odlično podnosi peglanje, i nije preterano osetljiv na ubode iglom, tako da nisam morala da se dovijam prilikom šivenja.

Štepalica: Jakna sa duplim reverima

Štepalica: Jakna sa duplim reverima

Štepalica: Jakna sa duplim reverima

Štepalica: Jakna sa duplim reverima

Jako mi se dopada krajnji rezultat. Toliko da razmišljam da ponovim detalj na leđima volana. Čak se razmišljam da kompletan volan ponovim na nekoj drugoj jakni, ali da ga učinim malo raskošnijim. Videćemo još šta će mi pasti na pamet.

Povezani članci

6 comments:

 1. Ana,
  Vidi se da ste usli duboko u tajne krojenja. Divim Vam se.
  Srdacan pozdrav, Maja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Majo, hvala na divnom komentaru! :)

   Delete
 2. Svaka čast! Napraviti sam kroj za nešto mi je oduvek bila fascinantna nauka i veština! Reveri su prelepi.

  ReplyDelete
 3. Ti si genijalna! :)Bravo!

  ReplyDelete