Mar 10, 2019

Korekcija kroja za spuštena ramena

Ukoliko imate spuštena ramena, orukavlje i rameni deo odeće će vam odstojati od tela, pošto ćete imati višak materijala u tom delu. Veće naramenice mogu popuniti prostor između tela i odeće, kada su u pitanju jakne, kaputi i košulje. Ali, šta kada ne želite naramenice, ili kada iste nisu dovoljno velike da adekvatno oblikuju rameni deo odeće?
Jednostavna korekcija kroja vam može pomoći u tom slučaju.


Izdvojte prednje i zadnje panele kroja, pa odmerite koliko je rameni deo kroja potrebno spustiti u odnosu na vaše telo. Nekad je najzgodnije prisloniti papirni kroj uz telo, tako da okovratnik lepo prijanja uz vrat, a orukavlje uz ruku i pazuh - ovako ćete lako videti kolika je korekcija kroja neophodna.


Kada ste utvdili obim korekcije, obeležite na krojnim panelima tačku na orukavlju, koja predstavlja vaš prirodan položaj ramena. Potom, pravom linijom spojte novu tačku na orukavlju sa okovratnikom, kao što je prikazano na slici. Iscrtana linija će predstavljati novi rameni šav kroja.


No, ovom korekcijom ste smanjili obim orukavlja, pa kroj rukava neće pasovati u isto. Da biste korigovali ovu razliku, potrebno je da liniju pazuha spustite za istu dužinu za koju ste spustili i rameni šav. Glatkom krivom linijom iscrtajte novo orukavlje, i gledajte da njome promenite orukavlje samo u podpazušnom delu. 
U skladu sa ovim izmenama, proverite i da li je grudni ušitak postavljen na adekvatnoj visini u odnosu na vaše grudi. Primetite da ilustracija ispod ne sadrži i ovu potencijalnu korekciju.


Potom otsecite sa kroja višak spram iscrtanih linija. Kao i ranije, savetujem da svaku korekciju kroja istestirate na komadu jeftinog materijala, kako ne biste imali neprijatna iznenađenja prilikom šivenja.

Ukoliko imate i uska ramena, možda će biti neophodno da kroj dodatno korigujete, kao što sam opisala u ovom postu.



Povezani tekstovi

No comments:

Post a Comment