Apr 10, 2014

Kako paspulirati kragnu


Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Da li ste probali kad da paspulirate kragnu ili manžetne? Postupak nije mnogo komplikovan, ako ste dovoljno strpljivi da ga precizno odradite. Potrebna vam je paspul traka, tj. traka sečena pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pravac tkanja materijala. Poželjno je da traka bude od mekog i tankog materijala, obično se pravi od pamuka ili satena, i da bude oko 4 cm široka. Naravno, ako želite da paspul bude širi od prikazanog na košulji, trebaće vam i šira traka. 
Tehnuku koju ću vam ovde pokazati možete koristiti i za paspuliranje kragni na jaknama i kaputima.

Dakle, iskrojte krojne delove za kragnu, pa na naličje materijala nalepite lepljivo platno.

Proštepajte gornji sloj kragne duž same ivice šava. Štep će vam biti odličan graničnik za šivenje i daće vam preciznu konturu kragne i oblik koji će imati kada bude gotova.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Prateći konturu štepa, pričvrstite paspul traku za kragnu, postavljajući je licem prema licu kragne. Pošto je paspul traka bila prepeglana, gledala sam da se štep na kragni poklapa sa pregibom paspul trake. Ukoliko je vaša paspul traka raspeglana, možete poravnati njenu ivicu sa štepom, biće vam lakše za manevrisanje.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Potom sam otvorila paspul traku duž pregiba, a pravac špenadli promenila tako da budu normalno postavljene u odnosu na pravac štepanja. Na prevoju kragne sam koristila gust niz špenadli, kako bih se osigurala da se tkanina nigde ne pregiba, kao i da prati oblik kragne.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Prišijte traku za kragnu, šijući s naličja kragne, i postavljajući štep na 0.5 cm od prvobitno proštepane linije. Naravno, štep postavite unutar postojećeg. 

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Otsecite dodatak za šav na paspul traci, kako biste smanjili zadebljanje materijala, ali i da biste olakšali njeno oblikovanje prema zadatim krivim konturama.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Prepeglajte paspul traku ka spoljnoj ivici kragne, pa je prišijte za kragnu, postavljajući šav na 0.5 cm od ivice pregiba trake. Primetićete da traka ne stoji ravno na uglovima kragne, to je u redu, ukoliko je traka proštepana tako da nema nikakvih pregiba tkanine duž linije štepa.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Da bi paspul traka ravno legla na kragnu, zasecite dodatke za šavove normalno u odnosu na liniju štepa, zaustavljajući rez na par milimetara od samog štepa.
U idealnim uslovima, poslednji štep bi trebalo da se savršeno poklopi sa štepom iz prvog koraka.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Postavite panel za donji sloj kragne preko gornjeg, licem materijala prema licu. Poravnajte ivice, pa prišijte slojeve materijala, šijući po liniji šava koji ste napravili u prethodnom koraku. 

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Suzite dodatke za šavove, tako da budu tek nekoliko milimetara široki.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Izvrnite kragnu iznutra ka spolja, pa špenadlama pričvrstite slojeve materijala.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Kragnu proštepajte šijući s gornje strane, tik uz paspul traku. Na ovaj način ćete je fiksirati tako da se ne deformiše posle pranja i nošenja.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu

 Štepalica: Kako paspulirati kragnu

Isti princip možete primeniti i na manžetnama rukava, kao i na traci za kopčanje košulje.
Napomena: Kada radite sa manžetnom rukava, poslednji šav, koji štepate uz paspul traku, proštepajte tek nakon što ste manžetnu prišili za rukav.

Štepalica: Kako paspulirati kragnu


Povezani članci


7 comments:

  1. Ovaj tutorijal mi se bas svidja, korisno i odlicno objasnjeno. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se sviđa. Meni je dugo paspuliranje kragne i oblika sa krivinam bilo bauk, nisam znala kako da jednako svuda odredim širinu paspula, ali uz ovaj mali trik je posao prilično pojednostavljen.

      Delete
  2. Pozdrav,

    Imam jedan mali komentar. Ranijih godina dok sam intenzivno kmoristila Burdu, u objasnjenjima za sivenje podloge koja se lepi na odredjene krojne delove koje treba ojacati, pisalo je da se oni kroje bez dodatka za sav. Podloga se peglom lepila na nalicje krojng dela, a stepanje je onda bilo tik uz ivicu podloge. Tada je manja debljina i lakse se stepa. Ovo posebno ima znacaja kod debljih materijala ili potrebe za stepanje vise slojeva odjednom.

    Mozda ovo nekome bude korisno, Maja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, Vaš komentar je apsolutno tačan, i generalna preporuka jeste da se lepljivo platno iskraja bez dodataka za šavove. Ipak, kod tanjih materijala, poput viskoze i pamuka košuljara, koristi se prilično tanko lepljivo platno, pa je ukupno zadebljanje tkanine relativno malo. Zato olakšavam sebi postupak i krojim platno do ivice panela koji iskrajam, tj. sa dodacima za šavove. U slučaju izuzetno tankih i lepršavih tkanina, poput muslina i tankog žoržeta, često prvo nalepim komad lepljivog platna na komad tkanine, a potom tako ojačan materijal iskrajam prema kroju, jer je mnogo jednostavnije za sečenje i manipulisanje materijalom.

      Delete
    2. Potpuno ste u pravu.

      Evo jos jednog detalja za leprsave materijale i svilu koja bezi, kao i neke elasticne (tzv. slinave) materijale. Materijal u vidu pravougaonika (voditi racuna da ivice budu prave pogotovu one gde je rezan materijal), neiskrojen, se spenadlama na mnogo mesta i po ivici i po sredini, pricvrsti za recimo novinsku hartiju ili jos bolje tzv. mesarski papir koji ne pusta boju. Na tako razvucen materijal (preklopljen za simetricne krojne delove ili otvoren) se poloze krojni delovi u hartiji, pricvrste se spenadlama i tek onda ide iscrtavanje krojnog dela krojackom kredom, sapunom... po materijalu. Materijal se sece zajedno sa podlogom od hartije i spenadlama, naravno sa dodacima za savove, Obeleze se usici i sve ostalo i tek onda se skidaju spenadle i materijal odvaja od podloge.

      Nadam se da nisam dosadna sa svojim savetima, ali za sve treba poslusati iskusnijeg sto sam ja nekada davno cinila.

      Jos jedan pozdrav,

      Maja

      Delete
    3. Odlicni saveti, Majo! :) Meni licno sve sto ste napisali mnogo znaci, hvala puno! Ana, mnogo mi se svidja i ideja lepljenja flizelina na tanke tkanine pre secenja, toga se ne bih sama setila :)

      Delete
    4. Majo, svi ucimo jedni od drugih, to i jeste poenta Stepalice, a Vi nikako niste dosadni :)
      Jelena, ni ja nisam znala za caku dok je nisam procitala na jednom odlicnom blogu - http://buzzybeesworld.blogspot.com/
      Na zalost, zena vise ne bloguje, ali postojeci clanci su joj zlata vredni!

      Delete