Jan 22, 2015

Retrospektiva Sew News članaka


Nisam baš najbolji bloger u poslednje vreme. Već sam pisala o tome u prethodnim člancima, ali stalno osećam potrebu da se dodadno opravdam pred vama, čitaocima, i dam vam uvid u to kako trenutno izgleda moj život. Dosta poslovno putujem, a zbog konstantnog mimoilaženja sa D. tokom radne nedelje, ne stižem da uslikam ono što šijem (a zaista šijem – imam da vam pokažem šest novih haljina, tri košulje i dve suknje, a imam i spremne neke tutorijale, koje već mesecima čuvam na računaru). U trci za svaki slobodni momenat, nekako je Štepalica počela da trpi. Nadam se da ću uspeti da nađem modus koji će me vratiti u kolosek, jer sve vreme osećam grižu savesti zbog toga što sam zanemarila blog.

Uporedo sa nepisanjem o novim stvarčicama koje sam šila, uspela sam i da preskočim da napišem koju reč o člancima koji su u međuvremenu objavljeni u Sew News časopisu. Dugujem vam čak tri članka – po jedan za svaki od izdanja koja su izašla u avgustu, oktobru i decembru. Zato ću ovaj put, umesto pojedinačnih članaka, dati retrospektivu ala „3 u 1“.

TR Suknja za avgust / septembar 2014.


U avgustu je objavljen moj članak u kom sam opisala tehniku za modelovanja kroja za veoma interesantnu „spiralnu“ suknju. Za modelovanje kroja Koristila sam tehniku transformacije i rekonstrukcije, koju je razvio Shingo Sato. Moj način modelovanja kroja je varijacija na temu njegove tehnike, budući da sam koristila papir umesto tkanine kao sredstvo modelovanja.

Štepalica: TR suknja u Sew News časopisu

Suknja je zanimljiva i zbog svog oblika, jer je od struka do kukova krojena kao klasična uska suknja, odakle se širi zvonasto do obima koji je malo manji od punog kruga. Sastavljena je od samo tri krojna dela koji se nepravilnim oblicima i konturama gotovo spiralno prepliću od poruba ka struku, dajući suknju volumen i oblik. Gotov kroj je veoma neobičnog oblika, a sam proces krojenja i šivenja je netipičan. Naime, pri iskrajanju materijala ne vodi računa o pravcu niti tkanja, a pri spajanju materijala u suknju šnajder mora biti izuzetno precizan kako bi se delovi savršeno uklopili u konačni oblik.

Suknja je napravljena od dve vrste tkanine, što dodatno naglašava njen neobičan kroj. Model je takav da verujem da bi odlično stajao većini različitih ženskih figura. 

Ovaj članak je posebno zanimljiv jer ne daje precizna uputstva kako se kroj pravi, već je više dat kao skup smernica i ideja koje svako može interpretirati na svoj način i napraviti varijaciju na temu.

Štepalica: TR suknja

Šanel - Mekvin jakna za oktobar / novembar 2014.


U oktobrskom izdanju je izašao članak u kom sam predstavila veoma atraktivnu jaknu sa rajsferšlus zakopčavanjem, inspirisanu klasičnim Šanel kostimima i kožnom jaknom Aleksandra Mekvina. 

Štepalica: A. Mekvin jakna u Šanel stilu

Kroj jakne potseća na kožne moto jakne sa skrivenim rajsferšlus kopčanjem. Kratak volan na struku ističe žensku figuru, a polu-ranglan rukavi daju određenu dozu oštrine. Kopčanje je dijagonalno postavljeno, od struka ka levom ramenu, pa preklop formira raskošne revere kada je jakna poluotkopčana ili potpuno otvorena.

Materijal je vuneni štof sa šarom koja potseća na pletene korpe, zbog čega ova jakna izgleda još zanimljivije. Gotovo identičan materijal je korišćen u Šanel kolekciji pre koju godinu, što me je potstaklo da jakni dodam ukras tipičan za ovu modnu kuću – našivene trake napravljene od istog materijala od kog je i jakna. Umesto pletenica tipičnih za Šanel, ja sam odabrala kratke rese, koje su prišivene za ivice preklopa jakne.


Članak daje detaljna upustva kako da napravite kroj za ovu jaknu, koristeći najosnovniji kroj sa brusnama. Ilustracije vas vode korak po korak kroz proces modelovanja svih krojnih delova, a uz članak su date i instrukcije za šivenje jakne.

Da potsetim, o ovoj jakni sam pisala prošle godine i na blogu, pa preporučujem da pročitate i tutorijale koje sam tada objavila.

Sirena haljina za decembar 2014. / januar 2015.

Najnovije izdanje sadži članak o haljini sa veoma zanimljivim faltama u origami stilu. Falte su tako aranžirane da potsećaju na krljušt ribe, pa sam kreaciju nazvala "sirena". Ovu haljinu sam šila pre tri godine, u Njujorku, a bila sam inspirisana origami tehnikom. Zanimljivo je da moja originalna ideja nije izgledala ovako, kako je vidite na slikama. Igrala sam se papirom neko vreme, kako bih dobila šablon za faltanje materijala, pa je ideja polako evoluirala od inicijalne do konačne. Papir i dalje čuvam, jer mi je dao još par ideja za igranje sa tkaninom.

Štepalica: Sirena haljina u Sew News časopisu

Osnova haljine je bila kroj iz Burde, koji sam prilično izmenila, i dodala nafaltani panel kao ukras. U članku sam opisala kako se pravi ovakav kroj, i dala detaljan opis šivenja neobičnih falti. Zanimljivo je da postupak nije mnogo komplikovan, ali zahteva strpljenje i malo urednosti.

Materijal je vuneni štof u fenomenalnoj petrolejzelenoj boji. Falte na centralnom panelu podosta skupljaju materijal, a poželjno je da panel bude iskrojen iz jednog komada, pa sam vodila računa da kupim dosta materijala (mislim da sam imala oko 2.5 m, a kasnije sam ustanovila da je 2 m sasvim dovoljno). Preporuka za ovakve falte je da se koristi materijal koji se dobro prepeglava, i koji se ne tegli previše po dijagonali. Pored vune, verujem da bi se odlično manipulisalo i šantung svilom, trevirom, čvrstim lanom, bistrečom.

Štepalica: Sirena haljina

Povezani članci
3 comments:

  1. Veruj, draga Ana, da je i nama čitaocima žao što te nema češće sa novim postovima. Ovi modeli su prelepi, sećam se ove plave haljine od ranije :) Riblja kost na prednjem delu prava je zagonetka koju prosto poželiš da otkriješ. Ipak, pošto sam ja trenutno u fazi "suknje, suknje i jopet suknje!!!", moram da prokomentarišem i nju - zaista me je oborila s nogu, kako po lepoti, tako i po svojoj neobičnoj spiralnoj konstrukciji - još veći izazov, čini mi se! Želim ti da u ovoj godini nađeš više vremena za pisanje novih objava! :)

    ReplyDelete
  2. Bravo! Ti si za mene svetla tacka handmade prodora u svet:))

    ReplyDelete
  3. Svi modeli su jako lepi, s tim sto mi je suknja favorit. Meni se cak mnogo dopala i opcija samo sa umetkom (bez spirsla), posto nisam mnogo vesta u sivenju, pa mi se cini da bih mozda mogla sa tom varijsntom da se izborim, pozdrav Marija

    ReplyDelete