Apr 7, 2014

Košulja sa paspul detaljimaNakon više od mesec dana pisanja o Zlata suknji i njenom šivenju, uželeh se da zaista sednem za mašinu i napravim nešto novo. Naime, dok sam pisala tutorijal postove, nisam imala vremena ni za šta drugo, pa su se ideje nakupile i gotovo sam pucala od želje da ih realizujem. Zato sam, kad se serijal o šivenju približio kraju, sela za mašinu i počela sumanuto da radim. Već imam nekoliko stvari da vam pokažem, a pripremam i nove tutorijale, koje ćete uskoro imati priliku da vidite.

Pored toga, udružila sam snage sa Anjom sa bloga Studio Artesania, koja pravi fenomenalan nakit od polimerne gline, pa ćete ubuduće moći da vidite njene rukotvorine na meni. Spojile smo lepo i korisno, a ja sam se našla u ulozi manekenke. Pored nakita, smislile smo još zanimljivih načina da udružimo snage, no o tome više reči narednih dana i meseci.


Prva u nizu mojih kreacija je veoma slatka teget košulja sa dekorativnim paspul detaljima. Model sigurno već prepoznajete - u pitanju je kroj iz Burde 01/2008, #108. Ovo je ubedljivo najbolji kroj za košulju koji sam imala priliku da šijem, i nekako mi se ne odustaje od njega. Nebrojeno puta sam ga remodelovala, izmenila, prekrojila, i pisala o tome ovde. Ovaj put, pošto sam koristila jednobojni materijal, pomislih kako bi bilo lepo da se vratim originalnom modelu.

Sigurno ste na slikama prepoznali i Zlata suknju, koju non-stop nosim od kako sam je napravila.

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Međutim, od kako sam se ugojila, prerasla sam svoju dosadašnju veličinu 38, tako da sam ovaj put košulju iskrojila u veličini 40. Kada sam šila smaragdnozelenu košulju primetila sam da mi je veličina 40 malo veća nego što volim da nosim, tako da sam prepravila kroj i suzila ga u predelu struka i grudi. Kasnije se ispostavilo da sam i previše suzila košulju, ali je bilo prekasno da išta promenim - košulju mogu da obučem, ali je preko grudi blago tesna. Iskreno, ne tangiram se previše zbog toga, ali ću kroj još jednom korigovati kako bi sledeća bluza koju po njemu napravim (a sigurna sam da će ih biti još!) bila taman.

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima


To me navodi na razmišljanje - koliko pažnje poklanjate korekciji kroja, i u kojoj meri vam je bitno da vam garderoba bude savršeno taman, i da li tolerišete sitne nesavršenosti koje verovatno samo vi primećujete, i možda još poneko ko se razume u šivenje i ukrajanje garderobe? Ja volim kada je garderoba dobro ukrojena i trudim se da je napravim najbolje što mogu. Međutim, ponekad napravim manje ili veće greške, jer uglavnom izbegavam da testiram krojeve. Ukoliko je greška mala, i takva da odeću mogu da obučem a da ne izgledam čudno, smatraću da je taj komad garderobe dovoljno dobar da ga nosim.

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Kako bih razbila monotoniju jednobojnog materijala i istakla kroj, ukrasila sam košulju paspulom u šavu, a traka koju sam koristila ima lepu karo šaru u teget i plavim tonovima na beloj podlozi.
Paspul traku sam imala u svom šteku pozamanterije - kupljena je pre nekoliko godina sa idejom da ukrasum suknju koju sam šila za mamu. Ne mogu da se setim zašto nisam iskoristila traku tada, ali sada se savršeno uklopila sa teget puplinom, i imala sam je taman dovoljno da je umetnem u sve šavove i paspuliram kragnu i manžetne.

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

A evo i par slika da izbliza dočaraju detalje košulje.

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Štepalica: Košulja sa paspul detaljima

Kupovina kroja

Zlata kroj za suknju košta $11.98, ali kupci iz Srbije ovaj šnit mogu kupiti za upola manje novca, tj. za 500 RSD.

Kroj se može kupiti u dolarskoj valuti preko moje onlajn prodavnice na Etsy sajtu, ili uplatom novca u dinarskoj valuti na moj žiro račun.

Napominjem da dinarske cene ne važe ukoliko kupujete preko Etsy prodavnice.

Za sve dodatne informacije o kupovini, molim vas šaljite mi email na adresu: anajan.stepalica [at] gmail [dot] com.

Povezani članci

2 comments:

 1. Ana, Vasa objasnjenja za sivenje suknje Zlata su odlicna i veoma iscrpna. Pratila sam ih sa bloga. Zaista i neiskusna svalja moze da se uputsi u avanturu zvanu suknja Zlata.

  Ono sto Vama zelim da porucim je da skoknete do Brankove ulice. U blizini St George radnje je relativno nova radnja sa metrazom. Ima svasta.

  Srdacan pozdrav,

  Maja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Majo, hvala na divnim komentarima, zaista mi je drago da su moji tutorijali jasni i detaljni. Upravo to mi je bila zelja - da svima pojasnim i priblizim sivenje do detalja, kako bi shvatili da napraviti suknju nije bauk.
   Hvala Vam i na preporuci prodavnice, nisam je jos obisla, mada sam videla da je otvorena. Prvom prilikom cu je posetiti.

   Delete