Mar 11, 2014

Šivenje Zlata suknje: #7 faltanje prednjeg i zadnjeg panela


Šivenje Zlata suknje: #7 faltanje prednjeg i zadnjeg panela

Danas ćemo faltati panele suknje, pripremite se za dosta ručnog rada, i za mnogo fircanja! Moram da vas upozorim - u ovom postu ću koristiti slike sve tri varijacije suknje, pošto želim da vam što bolje dočaram svaki korak, a nisam uspela sve detalje da uslikam na samo jednoj suknji. Negde se konac previše stopio sa bojom tkanine, negde su slike ispale mutne, negde sam zaboravila da fotografišem na vreme. U svakom slučaju, trudiću se da što bolje i jasnije opišem sve korake.
Takođe, ovaj postupak je zajednički za sve varijacije suknje, sa malim razlikama koje ću posebno napomenuti.

Dakle, ukoliko šijete varijaciju A ili B, presavijte faltu po širini na pola, postavljajući naličje materijala uz naličje, i poravnavajući oznake pregiba falti na oba sloja. 
Ukoliko pak šijete varijaciju C, falte presavijte tako da postavljate lice materijala uz lice. Ostatak postupka je identičan za sve varijacije.
Savetujem da najpre slojeve pričvrstite špenadlama, a potom ih profircajte gustim i kratkim bodom od poruba do vrha suknje. Ojačajte početak i kraj firca tako što ćete nekoliko puta provuči konac u istoj tački. Na taj način osiguraćete pav od paranja.
Za varijacije A i B firc treba da se zaustavi u samom podnožju gajke za kaiš, tako da firc i šav na gajki formiraju pravu liniju.


Proštepajte slojeve duž linije pregiba falte, krećući od vrha panela suknje, i zaustavljajući se kod markera na pregibu falte, koji se nalazi par santimetara of gornje ivice panela. 
Ukoliko šijete varijaciju A ili B, šav ćete šiti na licu tkanine, a ako šijtete varijaciju C, šav ćete šiti na naličju.




Ponovite opisani postupak na svih deset falti.


Kada ste profircali falte, raspeglajte ih. Pokazaću vam tehniku kou ja koristim. Prvo raspeglavam šav koji je ufircan, tako da je materijal postavljen telom falte prema dasci za peglanje. Telo falte celom dužinom usmerim u jednom smeru, pa peglom pređem duž šava, čime mu definišem ivice.


Potom telo falte usmerim u suprotnom smeru i još jednom prepeglam šav. Postupak ponavljam za sve falte.


Potom okrećem materijal, tako da je telo falte na vrhu. Faltu širim ravnomerno u oba smera i raspeglavam je dvostrano. Ponekad, ukoliko je materijal previše neposlušan, faltu uhvatim za suknju špenadlama, kako bih lakše zadržala materijal na mestu. Međutim, prilikom peglanja, ne prelazim peglom preko špenadle, jer bi to utisnulo špenadlu u tkaninu. Umesto toga, kako prelazim peglom preko materijala, vadim jednu po jednu špenadlu.



Ponavljam postupak na svim faltama. Evo kako materijal izgleda kada je telo falte na vrhu.


A ovako izgleda kada se telo falte položi ka dasci za peglanje.


Ukoliko šijete varijaciju A ili B, raspeglajte i gajke za kaiš, vodeći računa da telo falte i gajka formiraju prave glatke linije duž pregiba. Firc konac nemojte još uklanjati!


Šivenje Zlata suknje - članci

Sutra šijemo džepove, a pokazaću vam dve tehnike koje možete koristiti za ojačavanje platna na rubu džepa. 

Pratite dalje postove!

Kupovina kroja


Zlata kroj za suknju košta $11.98, ali kupci iz Srbije ovaj šnit mogu kupiti za upola manje novca, tj. za 500 RSD.

Kroj se može kupiti u dolarskoj valuti preko moje onlajn prodavnice na Etsy sajtu, ili uplatom novca u dinarskoj valuti na moj žiro račun.

Napominjem da dinarske cene ne važe ukoliko kupujete preko Etsy prodavnice.

Za sve dodatne informacije o kupovini, molim vas šaljite mi email na adresu: anajan.stepalica [at] gmail [dot] com.


Povezani tekstovi

No comments:

Post a Comment