Mar 4, 2014

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja



Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Vreme je da počnemo da šijemo Zlata suknju! No, pre toga, valjalo bi odštampati kroj i sastaviti krojne listove. Ovaj put, potrudila sam se da krojne listove složim tako da što više uštedim na korišćenju papira i štampača, kao i da krojni delovi budu pregledni i jednostavni za rad. Pored toga, krojni list obuhvata i tabelu mera, kao i kratka upustva za štampanje kroja.

Kao što sam već rekla, krojni listovi za veličine 32 - 38 i 40 - 44 su razdvojeni u dva zasebna PDF dokumenta, tako da je potrebno odštampati jedan od ta dva, zavisno od veličine koja vam je potrebna. Ja ću u ovom tekstu koristiti kroni list za veličine 40 - 44, ali je jasno da je procedura za obe veličine identična.

No, moram da napomenem da krojni list za veličine 40 - 44 ima tri stranice više nego za veličine 32 - 38, jer su krojni delovi već i nisam uspela sve da ih smestim na istu površinu.


Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Prilikom štampe, potrebno je podesiti opcije za štampu na sledeći način:

  • postavite orijentaciju papira na Portrait - ovo bi trebalo da je osnovno podešavanje za štampu, tako da najverovatnije ovu opciju ne morate da menjate, ali ipak proverite da li je adekvatno podešena: kliknite na dugme Properties, što će otvoriti novi prozor, na Layout tabu proverite da li je Orientation opcija podešena na Portrait. Ako nije, podesite je i kliknite na OK dugme.
  • postavite opciju Page Setup na None

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja


Radi lakšeg spajanja krojnih listova, krojne delove sam grupisala u manje površine, od kojih je svaka sastavljena od 18 listova papira (sa izuzetkom kod veličina 40 - 44, gde su poslednje tri stranice celina za sebe). Šema sastavljanja odštampanih listova papira u krojni list nalazi se na drugoj stranici kroja, a prikazana je na slici ispod. Naznačila sam vam crvenim brojevima redosled štampe stranica, kako bi bilo jasnije kojim redom se iste sastavljaju.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Pre nego što odštampate sve listove, proverite još jednom da li su podešavanja za štampu adekvatna, tako što ćete prvo odštampati test kvadrat, koji se nalazi na trećoj stranici kroja. Premerite kvadrat, koji bi trebalo da bude dimenzija 10 cm x 10 cm. Ako je test štampa u redu, odštampajte ostatak kroja.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Kada ste odštampali sve stranice kroja, potrebno je iste sastaviti u krojne listove. Kroj za vličine 32 - 38 ima 2 krojna lista od po 18 stranica, a kroj za veličine 40 - 44 ima 3 krojna lista - dva od po 18 stranica i jedan od 3 stranice.

Na svim listovima je potrebno odstraniti margine - savetujem da uklanjate margine sa donje i desne strane svakog od listova, a da biste ubrzali postupak, možete seći po nekoliko listova papira odjednom. Ja obično istovremeno sečem po tri lista papira.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Prateći oznake za spajanje na svakom od odštampanih listova, počnite da lepite stranice u krojne listove.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Trudite se da se sve linije krojnih delova dobro poklope na susednim stranicama. Za sastavljanje listova možete koristiti lepak za papir ili selotejp. 

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Ja obično koristim selotejp, jer mi se čini da je tako praktičnije, brže i lakše. Takođe, ponegde mogu da uštedim na materijalu, tako što ne lepim listove duž onih površina na kojima nije iscrtan kroj, kao što se vidi na slici ispod.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Prvo sastavljam trake od po šest listova, tj. sastavim redove krojnih listova, a potom redove sastavim u celine i time dobijem krojne listove.

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

Šivenje Zlata suknje: #2 štampa kroja

I naravno, ne zaboravite da se prijavite za nagradu, koja vas čeka u prethodnom postu!



Šivenje Zlata suknje - članci


U sutrašnjem postu ćemo iskrojiti krojne delove i napraviti korekcije koje su potrebne ukoliko su vam struk i kukovi različitih veličina. 

Pratite dalje članke!


Kupovina kroja


Zlata kroj za suknju košta $11.98, ali kupci iz Srbije ovaj šnit mogu kupiti za upola manje novca, tj. za 500 RSD.

Kroj se može kupiti u dolarskoj valuti preko moje onlajn prodavnice na Etsy sajtu, ili uplatom novca u dinarskoj valuti na moj žiro račun.

Napominjem da dinarske cene ne važe ukoliko kupujete preko Etsy prodavnice.

Za sve dodatne informacije o kupovini, molim vas šaljite mi email na adresu: anajan.stepalica [at] gmail [dot] com.







Povezani tekstovi

    No comments:

    Post a Comment